Gada inflāciju decembrī prognozē 1,6% vai pat mazāk

Gada inflācija decembrī varētu būt bijusi 1,6% vai pat mazāk, prognozē biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie ekonomisti.

Banka "Citadele" prognozē, ka pērn decembrī salīdzinājumā ar novembri patēriņa cenas nebūs mainījušās, tādējādi decembra inflācija salīdzinājumā ar 2011.gada decembri būs 1,6%, bet gada vidējā inflācija (Māstrihtas kritērija atskaites punkts) būs 2,3%. "Citadele" prognozē, ka decembrī nedaudz augstākas degvielas un pārtikas cenas, visticamāk, atsvēra svētku atlaides dzērieniem un pirmās apģērbu un apavu izpārdošanas vēsmas lielveikalos. Ja mēneša prognoze izrādīsies pareiza, 12 mēnešu inflācijas cipars būs saglabājies nemainīgs pie 1,6% atzīmes jau trešo mēnesi pēc kārtas.

"Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna prognozē, ka decembrī patēriņa cenas būs augušas par aptuveni 0,1% pret iepriekšējo mēnesi, tādējādi gada laikā cenu kāpums bijis ap 1,6%. 2012.gadā patēriņa cenu kāpums vidēji būs bijis 2,3%.

Sagaidāms, ka inflāciju decembrī būs virzījušas pārtikas cenas, galvenokārt sezonālo iemeslu dēļ. Degvielas cenas arī būs nedaudz augušas. Savukārt apģērbiem un apaviem, visticamāk, cenas būs nedaudz mazinājušās sezonālo izpārdošanu dēļ. Komunālo pakalpojumu tarifi būs saglabājušies bez izmaiņām, prognozē Strašuna.

Savukārt AS "SEB banka" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis pieļauj, ka decembris varētu būt bijis gana labvēlīgs iedzīvotāju pirktspējai un cenu līmenis varētu būt sarucis no 0,1% līdz 0,2%, tādējādi gada inflācija noslīdētu līdz 1,3%-1,4%.

Gašpuitis vērtē, ka decembrī cenu līmeņa izmaiņas prognozējamas kā samērā maznozīmīgas, kur lielākā ietekme bija tirgotāju piedāvātajām akcijām un atlaidēm. Šo faktoru ietekmē, mijoties ar atsevišķu produktu kāpumu, pārtikas vidējais cenu līmenis varētu būt svārstījies tuvu iepriekšējā mēneša līmenim. Siltumenerģijas cena palika nemainīga. Savukārt degvielas vidējais cenu līmenis varētu uzrādīt nelielu samazinājumu. Lielākā ietekme sagaidāma no izpārdošanu piedāvātā cenu krituma apģērbu un apavu segmentā.

Centrālā statistikas pārvalde par patēriņa cenu pārmaiņām 2012.gadā informēs trešdien, 9.janvārī.

Bankas "Citadele" galvenais ekonomists Zigurds Vaikulis norāda, ka gan 2012.gada gala rezultāts, gan arī inflācijas tendences visa gada garumā lielus pārsteigumus nesagādāja. Gada pirmajā daļā notika strauja inflācijas tempu sabremzēšanās, galvenokārt pateicoties daudz lēnākam pārtikas un degvielas cenu pieaugumam, kā arī izzūdot 2011.gadā notikušo elektrības tarifu paaugstinājumu efektiem. Gada vidusdaļā inflāciju "uz leju pavilka" arī pievienotās vērtības nodokļa pazeminājums - tas kopējo cenu līmeni "pavilka uz leju" par aptuveni 0,5 procentpunktiem. Gada otrajā pusē inflācija stabilizējās - pārtikas cenas gan atkal sāka izrādīt tieksmi augt, taču to kompensēja jauns un spēcīgs mobilo telefona sakaru tarifu pazeminājuma vilnis gada izskaņā.

Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati rāda, ka 2012.gada laikā gada inflācija - mēneša inflācija pret attiecīgo mēnesi iepriekšējā gadā - turpināja sarukt. Janvārī gada inflācija bija 3,6%, februārī - 3,4%, martā - 3,3%, aprīlī - 2,8%, maijā - 2,2%, jūnijā - 1,9%, jūlijā - 1,7%, augustā - 1,7%, septembrī - 1,8%, oktobrī - 1,6% un novembrī - 1,6%.

Visu gadu samazinājies arī 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu rādītājs - ja 2012.gada janvārī vidējā 12 mēnešu inflācija bija 4,4%, tad novembrī - 2,5%. Gada vidējās inflācijas rādītājs ir viens no kritērijiem, ko vērtē, analizējot valsts atbilstību uzņemšanai eirozonā. Latvija Māstrihtas kritēriju inflācijai izpilda jau no pērnā septembra.

Finanšu ministrija iepriekš prognozēja, ka gada vidējā inflācija 2012.gada beigās sasniegs 2,3%.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).