Pamatbudžeta nodokļu ieņēmumi pērn palielinājušies par 258,9 miljoniem latu

Valsts pamatbudžeta nodokļu ieņēmumi 2012.gadā bija par 258,9 miljoniem latu lielāki nekā 2011.gadā, biznesa portāls "Nozare.lv" uzzināja Valsts kasē.

Pērn ieņēmumu pieaugums par 181 miljonu latu bija vērojams arī saņemtajos maksājumos no Eiropas Komisijas par deklarētajiem izdevumiem Eiropas Savienības fondu projektos, kā arī lielākus valsts budžeta nenodokļu ieņēmumus 2012.gadā noteica valsts budžetā iemaksātās dividendes.

Valsts budžeta izdevumi 2012.gadā sasniedza 95% no plānotā apjoma.

Valsts kases preses sekretāre Laura Prancāne informēja, ka saskaņā ar Valsts kases operatīvajiem datiem 2012.gadā valsts budžetā izveidojies pārpalikums 93,1 miljona latu apmērā jeb 0,6% no iekšzemes kopprodukta pēc naudas plūsmas principa. Finanšu ministrija patlaban veic vispārējās valdības budžeta izpildes novērtējumu 2012.gadā atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai pēc uzkrājuma principa, un detalizēta informācija būs pieejama nākamnedēļ. Atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai sagaidāms, ka vispārējās valdības budžets 2012.gadā būs ar deficītu.

Saskaņā ar likumu par valsts budžetu 2012.gadam un grozījumiem tajā plānotā valsts budžeta deficīta vietā 2012.gadā valsts budžets bija ar pārpalikumu, ieņēmumiem pārsniedzot izdevumus.

Kā ziņots, vērtējot budžeta izpildi 11 mēnešos, Finanšu ministrija iepriekš prognozēja, ka vispārējās valdības budžeta deficīts, ņemot vērā korekcijas atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai pēc uzkrājuma principa, būs līdz 1,7% no iekšzemes kopprodukta.

Svarīgākais