Parādniekiem draudēs nonākšana datubāzē

Sākot ar nākamā gada pavasari ikviens, kurš būs valstij palicis parādā 100 un vairāk latu, riskē nokļūt publiskajā parādnieku datubāzē.

Saeima vakar akceptējusi izmaiņas likumā Par nodokļiem un nodevām, nosakot, ka, sākot ar 2013. gada 1. aprīli Valsts ieņēmumu dienests (VID) regulāri publiskos ziņas par visiem nodokļu maksātājiem, kuriem nodokļu parādi pārsniegs 100 latu. Jāatgādina, ka līdz šim VID bija pienākums publicēt informāciju tikai par simts lielākajiem nodokļu nemaksātājiem valstī.

Turpmāk informācija par nemaksātājiem būs pieejama atsevišķā datubāzē un to varēs saņemt pēc attiecīgā nodokļa maksātāja nosaukuma un reģistrācijas koda vai saimnieciskās darbības veicēja vārda, uzvārda un reģistrācijas koda. Tāpat VID būs jānodrošina publiski pieejama datubāze ar informāciju par fiziskām personām, kas veic saimniecisko darbību un ir reģistrētas VID kā saimnieciskās darbības veicēji, patentmaksas maksātājiem, kā arī par personām, kuras nereģistrējas, bet ir informējušas VID par saimnieciskās darbības veikšanu.

Finanšu ministrija norāda, ka jaunā sistēma ļaus uzņēmējiem un ikvienam interesentam pārliecināties par sava potenciālā darījumu partnera nodokļu maksāšanas disciplīnu. Tāpat ar datubāzes izveidošanu tikšot ietaupīti līdz šim izziņu sagatavošanā iesaistītie VID resursi, kā arī tiks novērsts izziņu viltošanas risks. Statistika liecina, ka ik gadu VID izsniedz ap 11 300 izziņu par parāda neesamību. Vienas izziņas sagatavošanas pašizmaksa ir 0,98 lati.

Līdz ar izmaiņām likumā paplašināts arī to gadījumu loks, kad VID varēs pilnīgi vai daļēji dzēst nodokļu parādus, nokavējuma naudas un soda naudas. Nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu, izņemot muitas nodokli un citus līdzvērtīgus maksājumus, neuzsāks, ja piedzenamā parāda kopsumma būs mazāka par 10 latiem.