Eksperts: IKP izaugsmes labos rādītājus sekmē ļoti zemās EURIBOR likmes

Iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes labos rādītājus daļēji var izskaidrot ar ļoti zemajām EURIBOR likmēm, kas ļauj patērētājiem lielāku daļu savu ienākumu veltīt nevis kredītu apkalpošanai, bet patēriņam, jaunākos Latvijas tautsaimniecības izaugsmes rādītājus komentē "Nordea Markets" vecākais pārdošanas vadītājs Gints Belēvičs.

Viņš norāda, ka šodien publiskotā informācija būtiski neatšķiras no ātrā novērtējuma mēnesi iepriekš, lai gan patiesais IKP piegums ir nedaudz mazāks par ātrajā novērtējumā minētajiem 5,3%.

Belēvičs IKP izaugsmes labos rādītājus daļēji skaidro ar ļoti zemajām EURIBOR likmēm, kas ļāva patērētājiem lielāku daļu savu ienākumu veltīt patēriņam. Papildus tam degvielas cenas trešajā ceturksnī bijušas stabilas un mazākas par pavasarī sasniegtajiem rādītājiem, kas savukārt ļāvis mazliet vairāk iedzīvotāju līdzekļu izlietot citiem tēriņiem, tādējādi veicinot IKP izaugsmi. Būtisks pieaugums vērojams mākslas, izklaides un atpūtas nozarē, kas liecina par kopējā noskaņojuma uzlabošanos, atzīmē "Nordea Markets" vecākais pārdošanas vadītājs.

Saskaņā ar pašreizējām aplēsēm IKP pieaugums 2012.gadā varētu būt nedaudz virs 5%, kas ir vairāk, nekā tika prognozēts gada sākumā.

"Lai gan Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītāja vakar preses konferencē izteiktais diezgan pesimistiskais skats uz ekonomikas attīstību Eiropā un netieša norāde uz nākotnē plānotu ECB refinansēšanas likmes samazināšanu varētu atstāt ietekmi uz Latvijas eksporta pieprasījumu, 2012.gads Latvijas IKP izaugsmē tiks noslēgts ar pozitīvi pārsteidzoši labiem rādītājiem," vērtē Belēvičs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem šā gada trešajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta IKP apjoms pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar 2011.gada trešo ceturksni, palielinājies par 5,2%, bet deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada deviņiem mēnešiem, - par 5,6%.

IKP ietekmēja apjomu kāpums apstrādes rūpniecībā un tirdzniecībā - attiecīgi par 7,2% un 7,1%, būvniecībā - par 8,3%. Šajā ceturksnī vērojams pieaugums gandrīz visās pakalpojumu sektora nozarēs, kā arī par 6,3% vairāk tika iekasēti produktu nodokļi.

Finanšu ministrijas oktobra makroekonomikas un budžeta apskatā norādīts, ka EURIBOR trīs mēnešu likme oktobra beigās bija 0,20% un jau četrus mēnešus ir bijusi vēsturiski zemākajā līmenī. Kopš 2011.gada rudens, kad ECB sāka samazināt procentu likmes un realizēt monetārās stimulēšanas pasākumus, EURIBOR likme ir samazinājusies kopumā par 1,4 procentpunktiem.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais