"Latvijas Gāze" sarunās ar "Gazprom" cer nākamajam gadam saglabāt cenas atlaidi

© F64

Latvijas gāzes apgādes kompānija AS "Latvijas Gāze" (LG) patlaban runā ar Krievijas koncernu "Gazprom" par gāzes piegādes cenu 2013.gadam un kompānija cer saglabāt atlaidi 15% apmērā, kas tika piemērota 2011.gadā, biznesa portālam "Nozare.lv" teica LG padomes priekšsēdētāja vietnieks, LG akcionāra SIA "Itera Latvija" prezidents Juris Savickis.

Plašāk par abu pušu pozīcijām viņš atturējās stāstīt, skaidrojot, ka tās ir komerciālas sarunas.

Vaicāts, kad vienošanos varētu panākt, Savickis norādīja, ka tas varētu notikt šogad, ja vien sarunas turpināsies labvēlīgā gaisotnē, kā tas ir patlaban. Saskaņā ar abu pušu līgumiem līdz brīdim, kamēr nav jauna vienošanās, tiek piemērota iepriekšējā, tādējādi no kavēšanās patērētāji nebūtu zaudētāji, minēja LG padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Komentējot cenas kopumā, viņš norādīja, ka tās nosaka dažādi faktori, piemēram, gāzes apjoms, attālums, patērētāji. Jo lielāks apjoms, jo labvēlīgāki ir nosacījumi, norādīja Savickis.

LG preses sekretārs Vinsents Makaris "Nozare.lv" teica, ka sarunas notiek, taču informācija par tām tiks sniegta tikai tad, kad būs noslēgts līgums.

Kā ziņots, 2010.gada beigās LG un "Gazprom" vienojās par gāzes iepirkuma cenas samazinājumu uz vienu gadu - 2011.gadu. Vienošanās paredzēja, ka ar samazinājumu 15% apmērā var rēķināties pie vienādiem apstākļiem kā iepriekšējās cenu aprēķinu formulas piemērošanas laikā. 2012.gadam tika saglabāti 2011.gada cenas nosacījumi.

Šogad jūlijā lietotājiem ar dabasgāzes gada patēriņu virs 25 000 kubikmetru gāzes tarifi pieauga par vidēji 8%. Kopš gada sākuma tika piemēroti tarifi, kas atbilst dabasgāzes cenai līdz 210 latiem par 1000 kubikmetru, savukārt jūlijā dabasgāzes cena pieauga un attiecīgi tika piemēroti tarifi, kas atbilst cenai līdz 230 latiem par 1000 kubikmetriem.

Saistībā ar valūtu attiecību izmaiņām, kā arī mazuta cenu pieaugumu no 1.jūlija mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto plītīs, dabasgāzes tarifs, ierēķinot visus nodokļus, pieauga par 3%, savukārt mājsaimniecībām apkurei tarifs pieauga par 5%.

Dabasgāzes iepirkuma cena no Krievijas un dabasgāzes tarifi vasarā Latvijā ir atkarīgi no naftas produktu cenām pasaules biržās. Kopumā iepirkšanas izmaksas jeb tirdzniecības cena ir būtiskākā tarifa sastāvdaļa, skaidro LG. Tā konkrētā laika posmā veidojas no dabasgāzes iegādes un finansēšanas izmaksām - aktuālās dabasgāzes cenas no piegādātājiem vai cenas, par kuru tā iepirkta rezervēs krātuvē, un valūtu vērtības. Mainoties dabasgāzes iepirkšanas izmaksām, attiecīgi mainās gala tarifi - rūpnieciskajiem klientiem katru mēnesi, mājsaimniecībām - 1.janvārī un - 1.jūlijā.

Regulators LG piemērojamos tarifus apstiprina pie dažādiem tirdzniecības cenas līmeņiem, tādējādi tiek piemēroti attiecīgajam tirdzniecības cenas līmenim atbilstoši tarifi. Pēdējos mēnešos tiek piemēroti cenai līdz 230 latiem par 1000 kubikmetriem atbilstošie tarifi.

Lielākais LG akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kurai uz pērnā gada beigām piederēja 47,2% akciju. 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

Svarīgākais