SVF: Sarunas ar Latviju par budžetu progresē

Sarunas starp Latviju un Starptautisko valūtas fondu (SVF) par budžeta samazināšanu progresē, otrdien Vīnē pavēstīja SVF vecākais padomnieks Kristofs Rozenbergs.

Galvenie jautājumi par Latvijas budžetu vēl joprojām lielā mērā ir tie paši, kas izklāstīti SVF un Latvijas pieņemtajā nodoma vēstulē, žurnālistiem skaidroja Rozenbergs.

"Es domāju, ka mēs progresējam. Mums šis jautājums nebūs atrisināts līdz mēs to varēsim iesniegt mūsu valdē. Budžeta plānam jābalstās uz realizējamiem un ilgtspējīgiem pasākumiem," sacīja Rozenbergs, atsakoties sniegt kādu sīkāku informāciju par sarunām.

Vienlaikus SVF pārstāvis atzina, ka Latvijas valdības uzdevums, samazinot budžeta izdevumus, ir ļoti grūts.

Nākamā gada valsts budžeta izdevumi jāsamazina vēl par 55-60 miljoniem latu, žurnālistus iepriekš informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Premjers atzina, ka līdz šīs nedēļas beigām partijas meklēs iespēju atrast minēto summu un, visticamāk, var nākties paaugstināt nodokļus.

Nākamā gada valsts budžetam kopumā iesniegti vairāk nekā 900 priekšlikumi. Plānots, ka galīgajā lasījumā nākamā gada valsts budžets tiks pieņemts 1.decembrī.

Valsts budžeta 2010.gada ieņēmumi plānoti 3 781 888 682 latu apmērā, bet izdevumi - 4 347 973 488 latu apmērā.

Centrālās valdības budžeta deficīts nākamgad plānots 5,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet pašvaldību - apmēram 1,7% no IKP.

Pēc Eiropas Komisijas korekcijām budžeta deficīts varētu palielināties vēl par 1,5%, bet kopējais noteikti nepārsniegs 8,5% no IKP.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais