Dombrovskis: "Latvenergo" privatizācija nebūs šīs valdības darba kārtībā

Šīs valdības darba kārtībā nebūs jautājuma par AS "Latvenergo" privatizāciju, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra premjers Valdis Dombrovskis (JL).

"Likums nosaka, ka "Latvenergo" nav privatizējamo sarakstā un nav valdības darba kārtībā," sacīja premjers, atbildot uz atkārtotu jautājumu un uzsverot, ka šāds jautājums arī turpmāk nebūs šīs valdības darba kārtībā.

Kā ziņots, lai piesaistītu naudu investīciju projektiem, tirdzniecībai biržā varētu tikt piedāvāti 20% AS "Latvenergo" akciju, jo par šādu ideju diskutēts uzņēmuma valdē, raksta laikraksts "Diena".

Šādu informāciju laikrakstam apstiprināja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons un valdes loceklis Aigars Meļko, un pat ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) par šo ideju izteicies pozitīvi, norādot, ka "tad Latvenergo nebūtu jāprasa valsts iesaistīšanās TEC-2 rekonstrukcijas otrajā kārtā".

Tomēr šo ideju realizēt nebūs viegli, jo jāmaina likumi, kas nosaka, ka "Latvenergo" ir 100% valsts uzņēmums. Saskatot potenciālus draudus valstij stratēģiski svarīga uzņēmuma ietekmēšanā privāta investora interesēs, kas varētu nozīmēt arī elektrības tarifu celšanu, jau 2000.gadā tika rīkots referendums pret "Latvenergo" privatizāciju.

Jau ziņots, ka "Latvenergo" paredzējis aizņemties 100 miljonus eiro (70,28 miljonus latu) Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projekta 2.kārtas finansēšanai, liecināja Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) interneta mājaslapā publicētais paziņojums par lēmuma pieņemšanu.

Līgumu paredzēts slēgt ar Luksemburgas "European Investment Bank", kas arī bijis vienīgas pretendents, liecina IUB dati.

Pēc biznesa informācijas portāla "Nozare.lv" rīcībā esošās informācijas, minētais aizņēmums paredzēts TEC-2 nākamā - otrā - energobloka būvniecības finansēšanai, tas ir, gadījumā, ja lēmums par tā būvniecību tiks pieņemts. AS "Latvenergo" šī bloka būvniecības nepieciešamību pamato galvenokārt ar Latvijas energoapgādes drošības apsvērumiem, kas jo īpaši aktuāli kļūs pēc Ignalinas atomelektrostacijas slēgšanas un prognozējamās elektroenerģijas izstrādes samazināšanās Narvas termoelektrostacijās tur veicamo rekonstrukcijas darbu dēļ.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".