"Aldaris": Jaunie priekšlikumi izmaiņām nodokļos iedzīvotājus un uzņēmējus ievilks vēl dziļākā bedrē

Jaunie priekšlikumi izmaiņām nodokļos Latvijas iedzīvotājus un uzņēmējus ievilks vēl dziļākā bedrē, komentējot valdības jaunos priekšlikumus izmaiņām nodokļos, sacīja alusdarītavas AS "Aldaris" valdes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" viņa teica, ka ir šokā par "dāvanu" uzņēmējiem un valsts iedzīvotājiem tuvojošos Latvijas valsts svētkos.

"Piemēram, ja runājam par priekšlikumu līdz 15% palielināt nodokļa likmi ienākumiem no kapitāla, tad no starptautisko uzņēmumu puses sekas būs nepatīkamas. Proti, investors tā vietā, lai investētu sava Latvijas uzņēmuma attīstībā, attiecīgo naudu vienkārši noformēs kā aizdevumu Latvijas uzņēmumam, kas nepārprotami nav izdevīgi Latvijas uzņēmumiem ar šādu kapitālu. Investors vairs nebūs investors, bet gan kļūs par kreditoru," norādīja "Aldara" valdes priekšsēdētāja.

Uzņēmuma vadītāja ir ļoti nepatīkami pārsteigta arī par papildu apgrūtinājumu dabasgāzei, lai gan šeit nepieciešama papildu informācija, lai komentētu precīzāk. "Arī šis nodokļu slogs būtiski ietekmēs ražošanas uzņēmumus, īpaši lielos, kas ir arī lielākie nodokļu maksātāji valstij. Un ne tikai - ietekmēta tiks arī lielākā daļa iedzīvotāju, kuri nevar brīvi izvēlēties, kādu kurināmo izmantot sava mitekļa apsildīšanai. Arī progresīvais ienākumu nodoklis varētu atstāt būtisku negatīvu ietekmi, īpaši uz lielajiem uzņēmumiem," sacīja Šure.

Uzņēmēja atzīst, ka par nodokļu priekšlikumiem, kas skar sociālo sfēru, ir grūti runāt. "Tā ir katastrofa, izskatās, ka no valsts iedzīvotājiem ņems tik daudz, kamēr tiešām vairs nebūs, ko ņemt. Milzīgs trieciens Latvijas kultūras un sporta dzīvei, labdarībai, protams, būs arī nodokļu atvieglojumu atcelšana ziedojumiem," brīdina Šure.

Uzņēmēja atzīst, ka ir nepatīkami pārsteigta, ka joprojām dažādas izmaiņas nodokļos tiek plānotas bez uzņēmēju iesaistīšanas.

Kā ziņots, aģentūras LETA rīcībā esošie dokumenti liecina, ka papildus nākamā gada valsts budžeta samazināšanai valdībā tiek apsvērta iespēja vēl vairāk palielināt nodokļu slogu, piemēram, līdz 15% palielināt nodokļa likmi ienākumiem no kapitāla, kā arī atteikties no attaisnojamiem izdevumiem par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem.

Dokumenti liecina, ka tiek vērtēta iespēja palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) kapitālam no plānotajiem 10% līdz 15%.

Tāpat tiek piedāvāts IIN likmi palielināt līdz 26%, par vienu procentpunktu vairāk, nekā plānots iepriekš. Patlaban IIN likme ir 23%.

Tiek rosināts pazemināt nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 63 līdz 50 latiem mēnesī.

Kā arī tiek piedāvāts samazināt nodokļa atlaidi par ziedojumiem sabiedriskā labuma organizācijām no 85% līdz 25% no ziedotās summas.

Piedāvāts progresīvais nekustamā īpašuma nodoklis, īpašumiem ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu piemērojot 0,1% likmi, ar vērtību no 40 001 līdz 75 000 latu - 0,2%, bet ar vērtību virs 75 000 latu - likmi 0,3% no kadastra vērtības.

Rosināts piemērot nodokli arī dabasgāzei. Pēc dokumentā pieejamiem aprēķiniem ar šīm papildu nodokļa izmaiņām ieņēmumi nākamā gada budžetā varētu sasniegt 59,57 miljonus latu.

Kā aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Baiba Melnace, Finanšu ministrija, ņemot vērā iespējamo nepieciešamību veikt papildu 2010.gada budžeta projekta konsolidāciju, gatavo iespējamos priekšlikumus gan izdevumu samazināšanai, gan arī ieņēmumu palielināšanai.

Šie priekšlikumi tikšot iesniegti izskatīšanai Ministru kabinetā piektdien, 20.novembrī.

Svarīgākais