CAF piegādās tramvajus Tallinai

Spāņu uzņēmums "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A" (CAF), kam nesekmīgi beidzās dalība pasažieru vilcienu piegādes konkursā Latvija, saņēmis pasūtījumu no Tallinas sabiedriskā transporta kompānijas, vēsta laikraksts "Biznes&Baltija".

CAF uzvarējis konkursā par vismaz 15 tramvaju piegādi Igaunijas galvaspilsētas sabiedriskā transporta kompānijai "Tallinna Linnatranspordi". Pasūtījuma vērtība ir aptuveni 44,25 miljoni eiro (31,1 miljons latu).

Spānijas kompānija piegādās arī papildus aprīkojumu un programmatūru.

Tramvaji tiks iegādāti par naudu, ko Igaunija saņēma no Spānijas par piesārņojuma kvotu pārdošanu.

Kā ziņots, Igaunijas valdība piesārņojuma kvotas pārdeva arī Austrijai un par iegūtajiem līdzekļiem septiņās pilsētās tiks ierīkota jauna ekonomiska ielu apgaismošanas sistēma, 13 reģionos tiks atjaunota centrālās apkures cauruļvadu sistēma un 11 katlumājas.

Jau vēstīts, ka vērienīgāko iepirkuma konkursu Latvijā AS "Pasažieru vilciens" (PV) izsludināja 2009.gada decembra sākumā. Jauno 34 elektrovilcienu un septiņu dīzeļvilcienu iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tika plānotas 144 miljonu latu apmērā, no kuriem ES fondu finansējums būtu 100 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredzēja šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā. Kopumā līguma vērtība bija 610,76 miljoni eiro (429,24 miljoni latu). Jaunajiem vilcieniem bija jābūt saražotiem līdz 2015.gada augustam.

Tomēr šā gada 3.oktobra naktī tika paziņots, ka vienošanās starp PV un CAF par jauno vilcienu iegādi nav panākta. Par darījumu gan vēl turpinās juridiski strīdi.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).