Plāno nodibināt balvu par jaunu produktu izgatavošanu no atkritumiem

Lai stimulētu atkritumu izmantošanu dažādu jaunu produktu attīstībā, 2014.gadā plānots nodibināt balvu par atraktīvāku, augstākas pievienotās vērtības produktu izgatavošanu no atkritumos esošiem materiāliem.

To paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātais Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns. Kā viens no virzieniem, kas minēts kā iespējamā atkritumu otrreizēja izmantošana, ir dažādi vides objekti.

Savukārt izmantojot dažādu pieejamo finanšu instrumentu finansējumu, jau sākot ar nākamo gadu ministrija ir paredzējusi atbalstīt "zaļās" ražošanas sekmēšanu. Šeit kā piemēri ir minēti tehnoloģiju inkubatora izveide, kurā "zaļajiem" komersantiem būs pieejams atbalsts pirmsinkubācijas un inkubācijas pakalpojumiem, lai varētu novērtēt biznesa potenciālu un izstrādātu biznesa plānu, kā arī palielinātu jaundibināto komersantu dzīvotspēju.

Laika periodā no 2013. līdz 2106. gadam arī plānots atklāts projektu konkurss, kura laikā komersantiem būs pieejams atbalsts iekārtu iegādei, lai ieviestu ražošanā jaunus un videi draudzīgus produktus un risinājumus. Tas arī palielinātu "zaļo" komersantu konkurētspēju Latvijā, uzskata plāna izstrādātāji.

Īpaši pasākumi paredzēti arī saistībā ar izglītības iestādēm, piemēram, 2014.gadā ir paredzēts ekodizaina jautājumus iekļaut specializētajās augstākās izglītības iestāžu un profesionālo izglītības iestāžu mācību programmās. VARAM arī iecerējusi sadarboties ar augstākās izglītības iestādēm saistībā ar pētījumu veikšanu par atkritumu rašanās novēršanas pasākumiem un par resursu atguvi no atkritumiem.

Jau ziņots, ka sabiedriskajai apspriešanai ir nodots ministrijas izstrādātais Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns. Tajā ir iekļauta informācija par atkritumu apsaimniekošanas politikas īstenošanā izmantotajiem instrumentiem, atkritumu apsaimniekošanas metodēm.

Plāna mērķi ir novērst atkritumu rašanos laikā, kad palielinās ekonomikas izaugsme, nodrošināt atkritumu kā resursu racionālu izmantošanu, kā arī nodrošināt, ka radītie atkritumi nav bīstami vai arī rada nelielu risku videi un cilvēku veselībai. Plāna mērķis ir arī nodrošināt apglabājamo atkritumu daudzuma samazināšanu un atkritumu apglabāšanu veselībai un videi drošā veidā.

Plānā ir aprakstītas atkritumu apsaimniekošanas metodes - atkritumu dalītā vākšana, sagatavošana atkārtotai izmantošanai, to reģenerācija un pārstrāde, atkritumu sadedzināšana, apglabāšana, depozīta sistēmas piemērošana iepakojumam.

Lai nodrošinātu bīstamo atkritumu apglabāšanu videi un cilvēka dzīvībai un veselībai drošā veidā, netiks pieļauta bīstamo atkritumu uzglabāšana to rašanās vietās, ja šādas uzglabāšanas laiks pārsniedz vienu gadu pirms atkritumu galīgās apglabāšanas un trīs gadus pirms atkritumu galīgās pārstrādes, teikts plānā.

Tāpat ir noteikts, ka līdz 2014.gada 31.decembrim katrā pašvaldībā jānodrošina dalītās savākšanas iespējas sadzīves atkritumos esošajam papīram, plastmasai, stiklam un metālam. Šīs savākšanas iespējas nodrošinās pašvaldības sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem, kas veic sadzīves atkritumu apsaimniekošanu attiecīgo pašvaldību administratīvajās teritorijās. Ministrija sola, ka šim uzdevumam būs pievērsta īpaša uzmanība.

Turpmākajos gados saistībā ar atkritumu apsaimniekošanu VARAM plāno sagatavot grozījumus likumos un normatīvajos aktos, piemēram, normatīvajos aktos noteikt atkritumu apsaimniekošanas komersantiem pienākumu informēt atkritumu radītājus par tiem pieejamām atkritumu dalītās vākšanas iespējām vai normatīvajos aktos noteikt aizliegumu apglabāt bioloģiski noārdāmos atkritumus poligonos.

Visa plāna darbības laikā ministrija paredzējusi veicināt pārtikas produktu atlikumu racionālu izmantošanu, piemēram, nododot to dzīvnieku barošanai, kā arī nodrošināt iespēju iedzīvotājiem un tekstilapstrādes uzņēmumiem nodot nevajadzīgās tekstila preces un ražošanas atlikumus to pārstrādei vai atkārtotai izmantošanai. Tāpat plānots izveidot otrreizējo izejvielu "biržu"- viena uzņēmuma atkritumi vai blakusprodukti būtu cita uzņēmuma ražošanas izejviela.

Svarīgākais