Pašvaldību savienības vēršas pie Saeimas, lūdzot pārdalīt iedzīvotāju ienākuma nodokli

Latvijas Pašvaldību savienība šodien nosūtījusi Saeimas Budžeta un finanšu komisijai un frakcijām priekšlikumus 2013.gada valsts budžetam par pašvaldību interešu un vajadzību aizstāvību nākamā gada budžetā. 24.oktobrī LPS domes sēdē vienbalsīgi pieņēma lēmumu "Par priekšlikumiem 2013.gada valsts budžetam" un "Par priekšlikumiem vidēja termiņa budžeta ietvaram 2013.-2015.gadam".

Ar lēmumu "Par priekšlikumiem 2013.gada valsts budžetam", LPS dome aicina nākamā gada valsts budžetā noteikt iedzīvotāju ienākuma daļu pašvaldību budžetos vismaz 85% apmērā vai arī kompensēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu pašvaldībām 32 miljonu latu apmērā. Kā arī, grozot nodokļa sadalījumu starp pašvaldībām un valsti, nodrošināt mērķdotācijas visu pirmskolas pedagogu darba samaksai un palielināt mērķdotāciju pašvaldību autoceļiem un ielām par 8 miljoniem latu.

Tāpat ar otru vienbalsīgi pieņemto lēmumu LPS dome aicina likumprojektā "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013. - 2015.gadam" noteikt, ka trīs gadu laikā vienlaikus ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājumu pašvaldību daļa šajā nodoklī sasniedz 100%, kā arī noteikt grafiku, kā katru nākamo gadu Valsts autoceļu fonda finansējums pieaug par 10% no plānotajiem ieņēmumiem no akcīzes nodokļa par naftas produktiem, kamēr tiek sasniegti 80%, pusi no šī pieauguma un no transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa pieauguma, novirzot pašvaldību ielu un ceļu finansējuma pieaugumam. Lēmums balstīts uz valdības pārkāpto solījumu uzlabot ceļu stāvokli, kā pakāpeniski atjaunojot ceļu nacionālā finansējuma saistību ar akcīzes nodokļa ieņēmumiem 80% apmērā. LPS ir pret valdības nodomu risināt centrālās valdības finanšu problēmas, samazinot pašvaldību daļu valsts kopbudžetā. Kā arī nevar noliegt, ka ceļu un ielu stāvoklis daudzās pašvaldībās finansējuma trūkuma dēļ arvien pasliktinās.