"Norvik" bankai briesmas nedraudot

© F64 Photo Agency

Divas dienas pirms Saeimas balsojuma par Jāņa Brazovska apstiprināšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka amatā atklātībā nonāca ziņas, ka nebūšanas piemeklējušas Norvik banku – tai noteiktā laikā par 50 miljoniem jāpalielina savs pamatkapitāls, pretējā gadījumā tās darbība būšot jāaptur.

FKTK un pati banka noraida jelkādas aizdomas par bankas nestabilitāti un uzsver, ka tā ir maksātspējīga un pilda visas savas saistības. Neraugoties uz to, ka arī pirms Latvijas Krājbankas kraha sabiedrība tika mierināta, sakot, ka tai briesmas nedraud, Norvik klienti uz šo ziņu reaģējuši mierīgi un no bankas savu naudu izņemt nav steigušies.

FKTK nenoliedz, ka pēdējos trīs mēnešus komisija pastiprināti uzrauga bankas darbību, taču neesot pamata bažām, ka prasību par pamatkapitāla palielināšanu tā varētu neizpildīt.

FKTK skaidro, ka jau vairākus mēnešus tiek veikts pasākumu kopums, kas vērsts uz bankas kapitāla stiprināšanu, lai nodrošinātu bankas ilgtspējīga biznesa attīstību. Ir piesaistīts labi pazīstams ungāru investors Šandors Demjans, kurš pamatkapitālā ieguldījis vairāk nekā piecus miljonus eiro (3,5 miljoni latu) un investēto daļu plāno palielināt atbilstoši apstiprinātajam grafikam.

Pamatkapitālā ieguldītie līdzekļi tiks izmantoti, lai stiprinātu bankas kapitālu un bankas pozīcijas gan vietējā, gan starptautiskajā tirgū.

FKTK piebilst, ka Š. Demjans ir starptautiski labi pazīstamās un vienas no Eiropas lielākajām attīstītājkompānijām TriGranit Development Cooperation priekšsēdētājs un akcionārs. Viņš ir arī Ungārijas bankas Granit Bank īpašnieks.

Komisija paziņojumā arī uzsver, ka visā pasaulē, tajā skaitā Latvijā, jau no 2008. gada banku sektors strādā pie banku kapitāla bāzes stiprināšanas. Latvijā šajā laika periodā kopumā banku kapitālā ieguldīti aptuveni 1,4 miljardi latu.

Arī Norvik banka mierina klientus, ka bankai ir apmaksāts pamatkapitāla palielinājums par vairāk nekā 11,6 miljoniem eiro (8,1 miljons latu). Pamatkapitāls palielināts, piesaistot nozīmīgu ārvalstu investoru no Ungārijas. Bankas apmaksātais pamatkapitāls pirms palielinājuma bija 57,4 miljoni latu, bet pēc palielinājuma reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā tas būs 65,6 miljoni latu.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācija atgādina, ka bankas pamatkapitāla palielināšana ir normāls banku darbības process un pēdējo gadu laikā Latvijas bankas regulāri ir palielinājušas pamatkapitālu, gan ieguldot jaunu kapitālu esošajiem akcionāriem, gan piesaistot jaunus investorus.

Svarīgākais