Igaunijas mājsaimniecībām straujāks pirktspējas uzlabojums nekā Latvijā un Lietuvā

© f64

Igaunijā mājsaimniecības piedzīvojušas straujāku pirktspējas uzlabojumu nekā Latvijā un Lietuvā, liecina jaunākais šodien Tallinā prezentētais SEB Baltijas mājsaimniecību apskats.

Pakāpenisks algas pieaugums reālā izteiksmē, ņemot vērā inflāciju, ir vērojams Igaunijā un Latvijā, savukārt Lietuvā reālā alga turpina uzrādīt lejupejošu tendenci.

Reālā alga Igaunijā ir palielinājusies jau ceturto ceturksni pēc kārtas, lai gan lēnākā tempā nekā iepriekšējos ceturkšņos. Šī gada otrajā ceturksnī reālās algas palielinājās par 1,1% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu.

Latvijā vidējā reālā alga otrajā ceturksnī pieauga par 1,5% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, tādējādi uzlabojot strādājošo pirktspēju.

Kopš 2010.gada pirmā ceturkšņa, kad darba samaksa Igaunijā sāka pieaugt, mēneša vidējā bruto darba samaksa ir pieaugusi par 19%. Ņemot vērā patēriņa cenu svārstības, reālās algas ir pieaugušas par 6,7%. Salīdzinājumā ar 2008.gada otro ceturksni Igaunijā vidējā neto darba alga patlaban gan ir mazāka par apmēram 7,5%.

Savukārt Latvijā kopš lejupslīdes zemākā punkta sasniegšanas vidējā bruto alga un reālā darba samaksa ir pieaugusi par attiecīgi 11% un 2,5%. Neraugoties uz to, strādājošo pirktspēja krietni atpaliek no pirmskrīzes līmeņa. Šī gada otrajā ceturksnī vidējā reālā neto alga bija par 10,3% zemāka, salīdzinot ar šo pašu periodu 2008.gadā.

No visām Baltijas valstīm Lietuvas strādājošie ir piedzīvojuši vislielāko ienākumu samazinājumu – reālā neto darba alga ir samazinājusies par 14,3%, ja salīdzina 2008.gada otro ceturksni ar to pašu ceturksni šā gada beigās.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis prognozē, ka strādājošo ienākumi turpinās pakāpeniski pieaugt. Latvijā plānotajam iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumam no 25% līdz 24% 2013.gadā un arī tālāk vajadzētu sekmēt neto algas pieaugumu un privātpersonu patēriņu nākamajā gadā. Saskaņā ar prognozēm Latvijā vidējās bruto darba algas pieaugums nākamgad sasniegs 4-5%. Lietuvā ir sagaidāms mazāks darba algas pieaugums nekā Latvijā un Igaunijā, sasniedzot 2,5% pieaugumu.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).