Maksājumu kartes norēķiniem visbiežāk izmanto Igaunijā, naudas izņemšanai - Lietuvā un Latvijā

© Publicitātes foto

Igaunijas iedzīvotāji biežāk izvēlas norēķināties ar maksājumu karti par pakalpojumiem un precēm, bet Latvijā un Lietuvā maksājumu kartes biežāk izmanto skaidras naudas izņemšanai no bankomāta, liecina "SEB bankas" dati par Baltijas valstu iedzīvotāju paradumiem maksājumu kartes izmantošanā.

Šī gada deviņos mēnešos Igaunijā gandrīz pusi jeb 47,5% no maksājumu kartes apgrozījuma veidoja maksājumi tirdzniecības vietās, kamēr Latvijā un Lietuvā šis rādītājs ir zemāks - attiecīgi 30,4% un 26,8%. Latvijā no "SEB bankas" izsniegto maksājumu karšu kopīgā apgrozījuma tikai trešo daļu veidoja maksājumi par precēm un pakalpojumiem, bet lielāko daļu - 70% - veidoja bankomātos vai tirdzniecības vietās izņemtās skaidrās naudas apjoms.

Atšķirības Baltijas valstu iedzīvotāju paradumos varētu būt skaidrojamas ar tādiem objektīviem iemesliem kā iedzīvotāju ģeogrāfiskais sadalījums katrā no valstīm un tirdzniecības vietās pieejamais POS termināļu jeb iekārtu, kas pieņem maksājumu kartes, skaits, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja bankā.

"SEB bankas" valdes locekle Ieva Tetere skaidro, ka maksājumi ar kartēm, izmantojot POS termināļus, ir populārāki blīvāk apdzīvotās vietās. Salīdzinot ar Latviju un Igauniju, iedzīvotāju ģeogrāfiskais sadalījums Lietuvā ir vienmērīgāks, kā rezultātā mazo pilsētu iedzīvotāji veido būtisku iedzīvotāju daļu, kuriem, salīdzinot ar Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājiem, daudz biežāk jāizņem skaidra nauda, lai varētu iegādāties sev nepieciešamās preces un pakalpojumus mazajos lauku veikaliņos vai tirgus vietās.

Arī pēc POS termināļu skaita, kas ļauj iedzīvotājiem norēķināties par pirkumiem un pakalpojumiem tirdzniecības vietās, Igaunija krietni apsteidz Latviju un Lietuvu. Pēc Baltijas valstu centrālo banku datiem, POS termināļu skaits uz 1000 iedzīvotājiem Igaunijā ir 21, Lietuvā - 14, bet Latvijā - 12.

Lai gan Latvijā, salīdzinot ar Lietuvu, iedzīvotājiem pastāv mazāk iespēju norēķināties ar karti, tomēr Latvijas maksājuma karšu izmantošanas un skaidras naudas izņemšanas rādītājs ir augstāks. To, visticamāk, nosaka pilsētu faktors, proti, iedzīvotāju sadalījums Latvijā ir ļoti nevienmērīgs, ar tendenci koncentrēties atsevišķās lielākajās pilsētās, skaidro "SEB bankas" valdes locekle.

Baltijas valstu finanšu sektora uzraugu dati liecina, ka bankomātu skaits uz vienu iedzīvotāju Latvijā un Igaunijā ir līdzīgs, bet dienvidu kaimiņos atpaliek - Lietuvā šis rādītājs ir 0,44, Latvijā - 0,6, Igaunijā - 0,7.

Ar vienu maksājumu karti šī gada sešos mēnešos Igaunijā veiktas 59 transakcijas, Latvijā - 24, bet Lietuvā - 16.

Ekonomika

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) samazinājusi Latvijas un Igaunijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes, taču lēš, ka Lietuvas ekonomikā gaidāma vēl straujāka izaugsme, nekā prognozēts iepriekš.

Svarīgākais