45% iedzīvotāju prognozē nekustamā īpašuma cenu kāpumu

© Elmārs Rudzītis, f64

Dzīvokļu cenām Rīgas centrālajā daļā un jaunajos projektos ir vērojams minimāls kritums (0,08 - 0,17 %). Tai pat laikā vairākos mikrorajonos pieaugums ir nebūtisks (0,03 - 0,17%), bet tomēr nedaudz palielinājies, kā raksturīgākos varētu atzīmēt Mežaparku, Mežciemu un Zolitūdi. Šomēnes Balsts indekss palielinājies un sasniedzis 128 punktus.

Septembrī veikta iedzīvotāju aptauja, kura liecina, ka 45% respondentu prognozē nekustamā īpašuma tirgus cenu kāpumu, 18% kritumu, bet 37% uzskata, ka cenas paliks iepriekšējā līmenī. "Balstoties uz respondentu atbildēm un esošo sabiedrības situāciju jāsecina, ka iedzīvotājiem lielākoties ir pozitīva attieksme, kas nekustamo īpašumu tirgū rada labvēlīgu gaisotni. Darba algas sāk pakāpeniski palielināties, turklāt tās minimāli apsteidz inflāciju, arī pieprasījums pēc mājokļu kredītiem mēreni aug. Visi šie fakti liecina par pakāpeniskas tirgus attīstības iespējamību," situāciju nekustamo īpašumu tirgū septembrī komentē kompānijas Balsts vadītājs Aigars Zariņš.

Lai gan dzīvojamo platību pieejamība šogad ir praktiski 3 reizes lielāka nekā 2007.gadā, un tuvākajos gados prognozēta tirgus attīstība, tomēr mājokļi netiks izķerti kā "karsti pīrādziņi". Piedāvājums dažādos segmentos joprojām ir neatbilstošs klientam. Novērojams, ka jaunajiem projektiem un dzīvokļiem centrālajā daļā ir tendence pamazām pieaugt, līdz ar to pārsniedzot vidusmēra pircēja cenu griestus. Bet liela daļa no atlikušo mājokļu piedāvājumiem ir neatbilstoša pircēju ērtībām un vajadzībām. Šie ir iemesli, kādēļ traucēta aktīva tirgus aprite.

Interesanti ir tas, ka šajā mācību gadā RTU Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma ekonomikas institūtā interese par specialitātēm, kuras ir saistītas ar nekustamo īpašumu ir palielinājusies trīskārt. Kompānijas Balsts vadītājs skaidro, ka nekustamo īpašumu bizness pēckrīzes posmā ir zaudējis savu iepriekšējo prestižu. Dotajā brīdī trūkst cilvēku šajā biznesā. Tirgū visbiežāk ir palikuši tikai profesionāļi, bet jaunie potenciālie darbinieki neriskē iesaistīties šajā biznesā. Varbūt tiešām pēc pāris gadiem nekustamo īpašumu tirgū gaidāmas racionālas pārmaiņas!

Ekonomika

Lai gan finanšu krāpšanas upuri visbiežāk ir privātpersonas, tikpat liels risks kļūt par krāpnieku mērķi ir arī uzņēmumiem. Turklāt no uzņēmumiem izkrāptās summas ir ievērojami lielākas. Kā atpazīt krāpšanas mēģinājumus un neiekrist viltvāržu lamatās, skaidro Roberts Birzgalis, bankas "Citadele" IT drošības daļas vadītājs.

Svarīgākais