Tikai 17% Latvijas iedzīvotāju jūtas finansiāli tik stabili, lai ņemtu mājokļu kredītu

Kā liecina SEB bankas sadarbībā ar pētījumu aģentūru Mindscan veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja, gatavību tuvākajā laikā ņemt mājokļa kredītu pauž salīdzinoši neliels skaits aptaujāto iedzīvotāju - 17% respondentu jūtas finansiāli stabili un būtu gatavi ņemt mājokļu kredītu, turklāt 5% respondentu izsaka gatavību to darīt jau tuvākajā. Savukārt 12% iedzīvotāju būtu gatavi izmantot aizdevumu, tomēr patlaban viņiem vēl nav nepieciešamības pēc mājokļa kredīta.

Pērn gatavību ņemt mājokļa kredītu pauda 19% respondentu, tajā skaitā, 6% plānoja to darīt tuvākajā laikā. Savukārt, ja šogad 32% aptaujāto iedzīvotāju norādīja, ka jau esošās kredītsaistības sagādā finansiālas grūtības, tāpēc viņi neplāno uzņemties jaunas kredītsaistības, tad 2011.gada maijā šādi atbildēja 34% respondentu. Aptuveni ceturtā daļa jeb 26% respondentu no šogad aptaujātajiem vēlas sagaidīt nekustamā īpašuma tirgus stabilizēšanos un aktivitātes pieaugumu pirms apsvērt iespēju uzņemties jaunas saistības. Pērn šādu atbildi sniedza 24%.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis: "Šobrīd mājokļu tirgū ir vērojamas atgūšanās pazīmes, mēreni palielinoties darījumu skaitam un arī mājokļu kredītu pieprasījumam. Negatīvā pieredze, nepieciešamās pirmās iemaksas neesamība un domāšana īstermiņā ir iemesli, kas attur cilvēkus no ilgtermiņa saistību uzņemšanās, priekšroku drīzāk dodot dažādu ilglietošanas preču iegādei, izmantojot patēriņa kredītu, vai auto līzingam. Arī salīdzinoši zemais ienākumu līmenis ir faktors, kas ietekmē iedzīvotāju iespējas. Pēc bankas aprēķiniem SEB Mājokļu pieejamības indekss uzrāda, ka iedzīvotājs ar vidējiem ienākumiem var atļauties iegādāties 44.4 kvadrātmetru lielu sērijveida dzīvokli".

Nekustamo īpašumu kompānijas Ober-Haus vērtēšanas serviss valdes loceklis Andris Šalgūns: "Pieprasītākie Latvijas iedzīvotāju vidū ir sērijveida dzīvokļi un jaunie produkti, kas tiek attīstīti un ienāk tirgū. Diemžēl to nevar attiecināt uz Latvijas reģioniem, jo mazpilsētās vai republikas nozīmes pilsētās jau kādu laiku ir beidzies jauno projektu laiks. Tas skaidrojams ar ekonomiskās attīstības specifiku perifērijas pilsētās - izmaiņas uzņēmumos, uz kuriem balstās vietējās pilsētas attīstība tiešā veidā ietekmē nekustamā īpašuma tirgu, jo zaudējot darbu, iedzīvotāji pārceļas uz aktīvākiem reģioniem, iesaldējot nekustamā īpašuma pārdošanu".

Latvijas kredītņēmēju noskaņojuma aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma no šī gada 15.augusta līdz 22.augustam veica pētījumu aģentūra Mindscan un tajā piedalījās 877 respondenti.

Novērtējot uzņēmuma korporatīvo atbildību gan 2010., gan 2011. gadā SEB bankai piešķirta Ilgtspējas indeksa Zelta kategorija.

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina klātesamība 20 pasaules valstīs. Uz 2012. gada 30.jūniju SEB grupas kopējie aktīvi veido 2.373 miljardus Zviedrijas kronu (~276 miljardi eiro), kopējie aktīvi pārvaldīšanā - 1.261 miljards Zviedrijas kronu (~147 miljardi eiro). SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina klātesamība 20 pasaules valstīs. SEB grupā strādā 17 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu:www.sebgroup.com

Ekonomika

Lai gan finanšu krāpšanas upuri visbiežāk ir privātpersonas, tikpat liels risks kļūt par krāpnieku mērķi ir arī uzņēmumiem. Turklāt no uzņēmumiem izkrāptās summas ir ievērojami lielākas. Kā atpazīt krāpšanas mēģinājumus un neiekrist viltvāržu lamatās, skaidro Roberts Birzgalis, bankas "Citadele" IT drošības daļas vadītājs.

Svarīgākais