Dārzeņus veikalos pērk arī maisiem

© F64 Photo Agency

Lai gan lielveikalos ik dienas nopērkami svaigi dārzeņi, rudenī, īpaši akciju laikā, daļa pilsētnieku kartupeļus un burkānus steidz iegādāties pat maisiem ziemas krājumiem.

Septembrī Rimi un Supernetto veikalos ķirbji pirkti divas reizes vairāk nekā pērn tajā pašā laikā. Turklāt ne tikai tradicionālās ķirbju šķirnes, bet arī mazāk zināmo cepamķirbju, spageti ķirbju, riekstu ķirbju, kā arī dekoratīvo ķirbju šķirnes, Neatkarīgajai zināja stāstīt Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere. Savukārt pieprasījums pēc krūmmellenēm šosezon bijis trīs reizes lielāks nekā pērn. Šogad atšķirībā no pagājušā gada krūmmellenes ir pārdošanā joprojām – pat oktobra pirmajās dienās, jo šogad šo ogu sezona ir ieilgusi.

Savukārt Maxima veikalos dārzeņu pārdošanas apjomi, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieauguši nedaudz – par aptuveni 1 procentu, Neatkarīgajai sacīja Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš. Maxima veikalos kartupeļi šī gada septembrī maksā aptuveni tikpat, cik pērn tajā pašā laikā – aptuveni 17 santīmus kilogramā, savukārt kāpostu un sīpolu cena šogad pieaugusi par aptuveni 4 santīmiem kilogramā. Pērnā gada septembrī kāpostu kilograms Maxima veikalos maksāja vidēja 16 santīmus, bet šogad – 20 santīmus kilogramā, savukārt sīpolu cena kāpusi no 21 santīma kilogramā pērn līdz 25 santīmiem šogad.

Savukārt pēc Rimi Latvia aplēsēm, šoruden, salīdzinot ar pagājušā gada identisku laika posmu, kartupeļus Rimi un Supernetto veikalos iespējams iegādāties aptuveni par 20% lētāk. Arī kāpostu cena šoruden ir par 10% zemāka nekā pirms gada. Jaunie sīpoli maksā līdzīgi kā pērn, savukārt burkāni kļuvuši nedaudz dārgāki, atklāja D. Valnere.

Tā kā rudenī ražas novākšanas laikā kartupeļi parasti ir lētāki nekā ziemas mēnešos, daļa pircēju steidz tos iegādāties vairumā.

«Kartupeļus maisos var nopirkt, bet, protams, tikai tajos maisos, kādos tos atved uz veikaliem. Šādu iespēju cilvēki īpaši aktīvi izmanto akciju laikā, piemēram, pērkot maisos kartupeļus, kāpostus un citus dārzeņus. Lai uzzinātu, vai un cik lielos maisos attiecīgie dārzeņi dabūjami, jāvaicā zālē pārdevējiem, un tad viņi no veikala noliktavas atgādā šos maisus,» skaidroja I. Andiņš.

Līdzīga pieredze ir arī Rimi veikalos, kuros ir pieejami gan fasētie kartupeļi (2,5 un 5 kg iepakojumos), gan sveramie kartupeļi. «Sveramos kartupeļus un burkānus veikals saņem 15 kilogramu iepakojumos. Līdz ar to, ja pircējs vēlas iegādāties šos dārzeņus vairāk, viņš var palūgt veikala darbiniekiem pilnos maisus. Tā kā veikali lielus dārzeņu uzkrājumus neveido, bet regulāri pasūta dārzeņu apjomu, ko iespējams iztirgot dažu dienu laikā, tad gadījumā, ja pircēju interesē liels apjoms, ir vērts piezvanīt uz veikalu un pajautāt, vai vajadzīgais daudzums ir pieejams,» teica D. Valnere.

Taču ne katru gadu atmaksājas dārzeņus rudenī iegādāties vairumā. Piemēram, pērn kartupeļi rudens sākumā maksāja dārgāk nekā pavasara sākumā. Turklāt jārēķinās, ka dārzeņu sekmīgai glabāšanai nepieciešami īpaši apstākļi. Virtuvē skapī ilgstoši glabāti kartupeļi vai burkāni ar laiku savītīs vai arī var sākt bojāties.

***

UZZIŅAI

Ieteikumi kartupeļu glabāšanai

• Kartupeļu glabāšanai labākā temperatūra ir no +1 līdz + 4 grādiem pēc Celsija. Šādu temperatūru vieglāk ir nodrošināt pagrabā.

• Pilsētnieki, kuriem nav pieejams pagrabs, var izlīdzēties, kartupeļus glabājot lodžijā vai balkonā, privātmāju īpašnieki kartupeļu glabāšanai var piemērot saimniecības ēku, vienlaikus nodrošinoties, lai ziemas krājumus nesabojā sals.

• Kartupeļus un citus dārzeņus nav ieteicams glabāt kopā ar āboliem.

Avots: Maxima Latvija

Svarīgākais