Dombrovskis: Valdība virzīsies uz 25% IIN likmi; neapliekamā minimuma nesamazināšanu vēl vērtēs

Darbā pie nākamā gada valsts budžeta valdība virzīsies uz 25% iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes atjaunošanu, tomēr vēl tiks vērtēts, vai pavisam atteikties no ar nodokļiem nepaliekamā minimuma samazināšanas atzina premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Valdības vadītājs uzsvēra, ka, ņemot vērā sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, valdību veidojošās koalīcijas partija ir vienojušās virzīties uz 25% IIN likmes palielināšanu, kā arī konceptuāli vienojušās par progresīva nekustamā īpašuma nodokļa ieviešanu.

IIN likmes palielināšanu lielā mērā ietekmējuši starptautisko aizdevēju iebildumi, atzina premjers.

Savukārt, runājot par nepaliekamā minimuma nesamazināšanu, Dombrovskis sacīja, ka "optimālā gadījumā neapliekamo minimumu varētu arī nesamazināt, bet tas būs atkarīgs no tā, cik lieli iebildumi starptautiskajiem aizdevējiem būs izdevumu daļā, jo, ja būs lieli iebildumi, nāksies domāt par kompensējošiem pasākumiem".

Premjers uzsvēra, ka patlaban esot skaidrs, ka neapliekamā minimuma samazināšana nebūs tik būtiska, kā iepriekšējā versijā, tomēr pagaidām nevarot pateikt, cik lielas būs pretenzijas no aizdevēju puses pret budžeta izdevumu daļu.

Valdība iepriekš nolēma, ka no nākamā gada ar IIN neapliekamais minimums tiek samazināts no 35 līdz 25 latiem, kas budžetā papildus nodrošinātu 17,2 miljonus latu.

Kā informēja Dombrovskis, Latvijā ieradušies arī Eiropas Komisijas pārstāvji un sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem turpinās.

Nākamā gada valsts budžeta projektam izskatīšanai otrajā lasījumā Saeimā iesniegtos priekšlikumus valdība nākamnedēļ plānojusi izskatīt divās ārkārtas sēdēs.

Kā informēja Dombrovskis, budžetam ir iesniegts liels skaits priekšlikumu, kā arī jāpieņem daudzi tehniski lēmumi, tāpēc ārkārtas sēdes plānots sasaukt 16.novembrī un 20.novembrī.

Nākamā gada valsts budžeta projektam iesniegti vairāk nekā 900 priekšlikumi.

Saeima iepriekš akceptēja nākamā gada valsts budžeta projektu un to pavadošo likumprojektu paketi. Plānots, ka dokumenta izskatīšana galīgajā lasījumā būs 1.decembrī.

Valsts budžeta 2010.gada ieņēmumi plānoti 3 781 888 682 latu apmērā, bet izdevumi - 4 347 973 488 latu apmērā.

Centrālās valdības budžeta deficīts nākamgad plānots 5,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet pašvaldību - apmēram 1,7% no IKP.

Pēc Eiropas Komisijas korekcijām budžeta deficīts varētu palielināties vēl par 1,5%, bet kopējais noteikti nepārsniegs 8,5% no IKP.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais