Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijas finansiālais ieguldījums Visaginas AES projektā joprojām nav aprēķināts

Saistībā ar Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta īstenošanu vēl ir vairāki neatrisināti jautājumi, tostarp vēl tiek veikti nepieciešamo finanšu ieguldījumu aprēķini, aģentūrai LETA sacīja premjerministrs Valdis Dombrovskis (V).

Pēc Baltijas valstu premjeru kopīgā memoranda parakstīšanas par Visaginas AES projekta kompānijas dibināšanu premjers skaidroja, ka premjeri vienojušies par tālākajiem soļiem Visaginas projektā un potenciālu kompānijas izveidi.

"Vadības grupa, kas pašreiz strādā pie Visaginas projekta, ir formulējusi tos jautājumus, kas vēl pēc būtības ir jāatrisina. Projekta kompānijas izveide ir skatāma kontekstā ar to, cik sekmīgi risinās šie jautājumi, kas pašreiz vēl ir atrisināmo sarakstā," teica Dombrovskis.

Politiķis apstiprināja, ka tiks veidota viena energokompānija, kas īstenos Visaginas projektu. "Jau pirms vairākiem mēnešiem esam atļāvuši "Latvenergo" veidot meitasuzņēmumu, kas būtu šī projekta kompānijas dalībnieks no Latvijas puses," atgādināja premjers.

Jautāts, vai ir zināms, cik lieli finanšu līdzekļi Latvijai būs jāiegulda šajā projektā, valdības vadītājs informēja, ka patlaban vēl tiek veikti finanšu aprēķini un tikai tajā brīdī, kad finansējuma apjomi būs "daudz maz skaidri", par šo jautājumu varēšot runāt sīkāk.

Pašlaik notiekot dažāda veida priekšizpētes darbi, kuru mērķis ir novērtēt AES projekta izmaksu apjomu. "Tas ir būtisks jautājums no Latvijas un Igaunijas puses, lai šis projekts būtu konkurētspējīgs un lai valstis varētu saņemt elektroenerģiju par konkurētspējīgu cenu," teica politiķis.

Šodien projekta īstenošanā identificēto problēmu atrisināšanai konkrēts termiņš nav noteikts, bet Dombrovskis uzskata, ka būtu lietderīgi uz priekšu virzīties "labā tempā", īpaši ņemot vērā to, ka projekts kopumā līdz šim uz priekšu ir virzījies ļoti lēni. "Faktiski pirmsākums šim projektam ir 2006.gadā. (..) Varēja sasniegt lielāku progresu," atzina politiķis.

Vaicāts par potenciālajām iedzīvotāju bažām par to, ka AES izveide varētu būt bīstama, Dombrovskis skaidroja, ka Visaginu būvēs tajā pašā vietā, kur ilglaicīgi darbojās Ignalinas AES. Politiķis mierināja, ka drošībai tiek pievērsta ļoti liela uzmanība, turklāt mūsdienās tehnoloģijas ir daudz drošākas nekā bija padomju laikā, kad tika uzbūvēta Ignalinas AES.

Jau ziņots, ka Baltijas Ministru padomes sanāksmē Lietuvas galvaspilsētā panākta vienošanās dibināt AES projekta kompāniju un starpvaldību darba grupu, ceturtdien preses konferencē paziņojis Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus.

Lietuvas, Latvijas un Igaunijas premjeri Andrjus Kubiļus, Valdis Dombrovskis un Andruss Ansips Viļņā parakstījuši memorandu par turpmāko darbību AES projekta attīstīšanā.

"Panākta vienošanās pēc referenduma dibināt kopīgu projekta kompāniju, bet līdz tam laikam risināt atklātos jautājumus, kuri vēl tiek diskutēti un saskaņoti. Starp kompānijām norisinās intensīvas sarunas. (..) Vienojāmies izveidot arī kopīgu starpvaldību darba grupu, kas palīdzētu koncentrēt šim projektam nepieciešamo atbalstu un koordinētu aktuālo jautājumu risināšanu," norādījis Kubiļus.