Turki piesātinās Baltijas gaisa telpu

Ar reisu skaita palielināšanu no Rīgas strauju attīstību Baltijas reģionā piesaka Turcijas nacionālā lidsabiedrība.

No šīs nedēļās Turkish Airlines no Rīgas uz Stambulu lidos piecas reizes nedēļā, bet novembra beigās uzsāks lidojumus arī uz Maldīvu salām. Savukārt nākamajā gadā kompānija plāno sākt izmantot arī Viļņas un Tallinas lidostas.

2012. gada pirmajos sešos mēnešos lidsabiedrība uzsāka lidojumus uz astoņiem jauniem galamērķiem, tādējādi lidsabiedrības kopējais lidojumu galamērķu skaits pieauga līdz 200. Kompānijas mārketinga menedžere Sanita Geka piebilst, ka Eiropas Savienības iekšējais tirgus līdz Turcijas uzņemšanai organizācijā joprojām paliek slēgts. «Mūsu apsaimniekotie virzieni ir Austrumi, Āzija, Āfrika.» Kompānijas apgrozījums ir ievērojams, pērn – vairāk nekā 2,2 miljardi latu. Tā radīšanā tiek izmantotas 194 lidmašīnas.

Apmierinātību ar lidojumu skaita palielināšanu pauž lidosta Rīga. Būtiski, ka ne tikai turki palielina darba intensitāti.

Lidostas pārstāve Sarmīte Rinmane vēsta, ka ziemas sezonā lidojumu biežumu palielinās arī Czech Airlines. Līdzšinējo trīs Prāgas reisu vietā būs pieci. Austrian Airlines grupa ziemas sezonā piedāvās lidojumus uz Zalcburgu, bet Ryanair plāno uzsākt lidojumus uz Mančestru, kā arī atsākt lidojumus uz Brēmeni. Īru lidsabiedrība biežāk lidos arī uz Londonu. Vairāk lidojumu uz britu zemes galvaspilsētu plānojot arī airBaltic.

Latvijas nacionālās aviokompānijas līdzšinējā politika gan ir vērsta uz visa veida izdevumu samazināšanu: mazāk lidojumu, mazāk galamērķu, taupīgāks serviss. 2012. gada jūlijā airBaltic veikusi 4520 lidojumus, kas ir par 19% mazāk, salīdzinot ar to pašu periodu iepriekšējā gadā. Rezultāti iepriecina kompānijas vadību. Galvenais izpilddirektors Martins Gauss augusta beigās atzina: «Mēs esam ļoti apmierināti ar sasniegto – airBaltic tīrā peļņa pašlaik ir 1,4 miljoni latu.»

***

UZZIŅAI

Šā gada 8 mēnešos starptautiskā lidosta Rīga apkalpojusi 3 252 749 pasažierus un 22 723 tonnu kravu. Lidostā Rīga strādā 17 aviokompānijas, kas piedāvā lidojumus uz 79 dažādiem galamērķiem.

Svarīgākais