"BTA" apdrošina Brīvības pieminekli

Valsts svētku priekšvakarā AAS "BTA" nolēmusi atjaunot Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polisi.

Kā biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informēja apdrošināšanas kompānijā, šogad tas notiek sesto gadu pēc kārtas. Arī šoreiz Brīvības piemineklis tiek apdrošināts par miljonu latu, un jau tradicionāli šī apdrošināšana ir "BTA" dāvinājums Rīgas pilsētai un valstij.

Tāpat kā iepriekš, Brīvības piemineklis ir apdrošināts pret visiem iespējamiem pamatriskiem: ugunsnelaimi, dūmu, vētras, krusas, plūdu un mehānisko transporta līdzekļu iedarbību, šķidrumu noplūdi no bojātiem cauruļvadiem, zemes noslīdējumiem un iegruvumiem, īpašuma ļaunprātīgu bojāšanu un citiem draudiem. Apdrošināti ir gan pieminekļa konstruktīvie elementi, iekšējā un ārējā apdare, gan iekšējās inženiertehniskās komunikācijas, skulptūras un citi mākslinieciskie veidoli.

Šogad, tāpat kā pērn, "BTA" papildināja apdrošināšanas segumu, polisē iekļaujot vēl vienu risku - pieminekļa apgānīšanu.

"Brīvības piemineklis ir Latvijas brīvības simbols. Savulaik tas tika būvēts par cilvēku saziedotajiem līdzekļiem. Tāpēc uzskatām par godu un pienākumu apdrošināt tieši Brīvības pieminekli, kurš nav vienkārša celtne, bet viens no mūsu valsts galvenajiem simboliem, kas sevī ietver visas brīvās valsts vērtības. Tas nav tik lielā mērā Latvijas valsts, bet vairāk Latvijas iedzīvotāju īpašums. Tieši šī apziņa bija tā, kas mums lika savulaik uzsākt šo tradīciju, ko katru gadu turpinām, dāvinot bezmaksas apdrošināšanas polisi," akcentē "BTA" valdes priekšsēdētājs Gints Dandzbergs.

Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis atzinīgi vērtē "BTA" dāvinājumu. "Brīvības piemineklis ir nacionālas nozīmes objekts, un tam jābūt apdrošinātam," uzsver Gailītis.

Pagājis gads, kopš "BTA" paplašināja Brīvības pieminekļa apdrošināšanas segumu, polisē kā vienu no riskiem iekļaujot arī pieminekļa apgānīšanu. Šā gada laikā "BTA" izmaksājusi atlīdzības par četriem šādiem gadījumiem. Pirmos divus pārkāpumus pavasarī alkohola reibumā izdarīja Latvijas iedzīvotāji, un abos gadījumos tā bija dabisko vajadzību kārtošana pie pieminekļa. Izmaksātās atlīdzības summa no vainīgajiem regresa kārtībā jau ir piedzīta.

Šiem gadījumiem sekoja vēl divi. Šoreiz vainīgie bija Igaunijas pilsonis un četri Lielbritānijas pilsoņi. Arī šajos gadījumos atlīdzības jau ir izmaksātas un sākts regresa piedziņas process.

Pēdējais - piektais - atlīdzības pieteikums ir tikko iesniegts un atrodas izskatīšanas procesā.

Kā akcentē "BTA", minētā statistika pierāda, ka problēma ir aktuāla un ""BTA" kā privāta uzņēmuma iesaistīšanās cīņā pret pieminekļa apgānītājiem un mūsu tautas vērtību zaimotājiem ir sevi attaisnojusi".

Brīvības pieminekļa apdrošināšana nav vienīgais "BTA" sociālais projekts. Šā gada oktobrī kompānija visām Latvijas pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēm dāvināja īpašuma apdrošināšanas polises ar kopējo vērtību 350 miljoni latu.

Kā ziņots, "BTA" auditētā peļņa pagājušā gadā pēc nodokļu nomaksas sasniegusi 5 421 193 latus, kas ir par 35% vairāk nekā 2007.gadā. "BTA" bruto peļņa pērn bija 6 761 191 lats.

"BTA" pērn izdevies saglabāt pozitīvu attīstības dinamiku, bruto prēmijās parakstot 72,5 miljonus latu, kas ir par 12% vairāk nekā 2007.gadā.

"BTA" dibināta 1993.gada 1.novembrī, piedaloties Latvijas lielākajiem jūrniecības uzņēmumiem, kas kļuva par "BTA" akcionāriem. Tā paša gada 17.decembrī "BTA" ieguva licenci, kas dod tiesības nodarboties ar apdrošināšanas darbību.

"BTA" darbojas arī pārējās Baltijas valstīs - Lietuvā un Igaunijā.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.