Eksperts: Naftas produktu cenas tuvākajā laikā turēsies augstā līmenī

Naftas un degvielas cenas līdz vēlam rudenim, visticamāk, paliks augstā līmenī, biznesa portālam "Nozare.lv" prognozēja neatkarīgais eksperts Uldis Sakne.

Viņš skaidroja, ka objektīvu apstākļu ārpolitikā un globālajā ekonomikā nav, lai cenas būtu augstas, taču tās ietekmē biržu un finanšu spēlētāji un notiekot "zināmas spekulācijas".

Tā kā pastāvot bažas par finanšu satricinājumiem nākotnē, tiek uzkrātas naftas un naftas produktu rezerves, kas arī turot cenu augstā līmenī. Ja atradīšoties cita nozare, kur ieguldīt finanšu resursus, tad naftas produktu cena varētu samazināties.

Sakne akcentēja, ka tradicionālie ietekmējošie faktori - ārpolitiskie satricinājumi un globālā ekonomika - nav tādi, lai cenas būtu augstas. Kritiska situācija nav izveidojusies ne Irānā, ne Sīrijā, pēdējā laikā arī nav bijuši skaļi paziņojumi par naftas transportēšanas ceļu bloķēšanu. Arī ekonomiskie faktori nestimulē cenu celšanos, jo eirozona joprojām cīnās ar Spānijas, Itālijas un Grieķijas finanšu problēmām.

Sakne prognozē, ka situācija varētu mainīties vēlā rudenī, kad būs lielāka skaidrība par situāciju eirozonā un iespējām veiksmīgi ieguldīt arī citās nozarēs, piemēram, celtniecībā.

"Latvijas degvielas cenas lēkā līdzi biržās cenām," piebilda eksperts, uzsverot, ka īpaši labi Latvijas degvielas tirgotāji pie augstām cenām nejūtas, jo tradicionāli tiek vainoti cenu celšanā.

Kā ziņots, Latvijas degvielas tirgotāji "Statoil" un "Neste" vakar, 10.septembrī, paaugstinājuši benzīna cenu par vienu santīmu.

"Statoil" 95.markas benzīna cena paaugstināta par santīmu, un tas maksā 1,049 latus par litru, bet 98.markas benzīns - 1,079 latus. Dīzeļdegvielas litrs joprojām "Statoil" maksā 98,9 santīmus. "Neste" 95.markas benzīns patlaban maksā 1,037 latus, bet 98.markas - 1,067 latus litrā. Dīzeļdegviela joprojām maksā 97,7 santīmus.

Kā ziņots, pēdējo reizi benzīna cenas par santīmu kāpa 27.augustā.

Šopavasar 95. un 98.markas degvielas cenas sasniedza rekordu, kas noturējās 15 dienas. "Statoil" degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena tolaik bija 1,059 lati, bet 98.markas degvielas - 1,089 lati par litru.

Pēc ilgāka pārtraukuma degvielas cenu kāpums Latvijā atsākās jūlija sākumā.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.