Piena cenas drīz var strauji pieaugt

Līdz ar situācijas uzlabošanos eksporta tirgos tuvākajos mēnešos Latvijā var strauji pieaugt piena produktu cenas, prognozē "Maxima Latvija" pārstāvis Ivars Andiņš, raksta "db.lv".

«Ir pazīmes, ka piena cenas var celties jau novembrī—decembrī,» uzsvēra uzņēmuma pārstāvis. Jau tagad piena pārstrādātāji masveidīgi informējot tirgotājus par gaidāmo cenu lēcienu, skaidrojot to ar krasām izmaiņām eksporta tirgos. Ārvalstīs atkal ir palielinājies pieprasījums pēc industriāliem piena produktiem (piena pulvera, sieriem u.c.), kas līdz ar sevi nes piena iepirkumu cenu celšanos.

Piena cenas drīz var strauji pieaugt Piena cenas drīz var strauji pieaugt «Jau tagad lielās piena saimniecībās stāv iepircēju rindas,» situāciju raksturoja I.Andiņš. Pēc viņa teiktā, divu mēnešu laikā situācija piensaimniecībā var «apgriezties kājām gaisā». «Latvijas patērētājiem ir jārēķinās ar to, ka, stabilizējoties situācijai eksporta tirgos, pieaugs arī Latvijas ražotāju cenas vietējā tirgū,» teica "Maxima Latvija" pārstāvis.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais