Latvijā banku sektora peļņa pirmajā pusgadā - 78,5 miljoni latu

Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotā statsitika liecina, ka Latvijas banku izsniegtie kredīti 2012. gada 1. pusgada beigās veidoja 60,4% no visiem banku sektora aktīviem. Nākamās lielākās aktīvu pozīcijas ir prasības pret kredītiestādēm (17,7%) un vērtspapīri (12,1%). Šā gada jūnija beigās banku aktīvu kopējais apjoms bija 19,8 miljardi latu, kas ir 4,3% samazinājums, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo laika posmu.

"2012. gada pirmā puse banku sektorā apliecina, ka krīzes laika mācības esam labi apguvuši un liekam lietā - banku kredītpolitika ir pārskatīta, un tagad tiek nodrošināta daudz labāka kredītportfeļa kvalitāte. Finanšu resursu bankām ir pietiekami, un tās ir gatavas kreditēt gan kvalitatīvus biznesa projektus, gan mājsaimniecību vajadzības," norāda LKA prezidents M.Bičevskis. "Kopumā Latvijas bankas jūtas pietiekami stabili, īpaši iekšējā tirgū, ņemot vērā ekonomikas kopējo atlabšanu un dažādu nozaru uzrādītajiem pieauguma tempiem, un lielākās bažas par nākotni rada tieši ārējie riski," vērtē LKA prezidents.

Banku pasīvu struktūrā lielākais īpatsvars ir noguldījumiem - 11,6 miljardi latu jeb 58,6% no visiem pasīviem. Banku kapitāls un rezerves ir trešā lielākā pasīvu pozīcija - 1,8 miljardi latu jeb 9,1% no kopējiem aktīviem. Šā gada laikā, kopš 2011. gada nogales banku kapitāls un rezerves ir palielinājušies par 226 miljoniem latu jeb 14,3%.

Latvijas bankas šogad ir strādājušas veiksmīgi, kaut arī situācija pasaulē un Eiropā liek uzmanīgi raudzīties nākotnē un prognozēt iespējamos riskus. Taču vērtējot kopumā, Latvijas finanšu sektors ir salīdzinoši drošs, salīdzinot ar Dienvideiropas valstu bankām, un saistība ar Skandināvijas lielajām bankām šo drošību palielina - pirmkārt, Skandināvijas un Latvijas bankām ir maz vai nemaz ieguldījumu problemātisko valstu parādzīmēs vai citos ieguldījumu veidos bankās, kā arī Ziemeļvalstu bankas līdz ar Lielbritānijas un Šveices bankām ir vienas no labāk kapitalizētajām bankām Eiropā.

Banku sektora 2012. gada pirmā pusgada peļņa pēc nodokļu nomaksas ir 78,5 miljoni latu, savukārt valsts budžets ienākuma nodoklī no bankām šā gada pirmajos sešos mēnešos ir saņēmis 15,2 miljonus latu (banku sektora peļņa pirms nodokļu nomaksas bija 93,7 miljoni latu). Lielākās banku ieņēmumu pozīcijas ir procentu ienākumi un komisijas naudas ienākumi.

Svarīgākais