FM: PVN samazinājuma reālā ietekme ir ap 0,3-0,4 procentpunktiem

PVN samazinājuma par vienu procentpunktu teorētiskā maksimālā ietekme uz inflāciju ir nedaudz zem 0,7%, taču reālā ietekme vērtējama ap 0,3-0,4 procentpunktiem, norāda Finanšu ministrija (FM).

Reālā ietekme tiek lēsta, ievērojot to, ka nodokļu izmaiņu ietekme parasti sadalās starp pircēju un pārdevēju, kā arī ir vesela rinda preču, kurām cena ir pārāk zema, lai tajā atspoguļotos PVN viena procentpunkta izmaiņas.

Papildus tam PVN samazinājums jūlijā par vienu procentpunktu varētu mazināt atsevišķu preču cenu kāpumu turpmākajos mēnešos, prognozē FM.

FM norāda, ka precīzi novērtēt PVN likmes samazinājuma ietekmi uz inflāciju nav iespējams, jo statistikā ir paredzēts apkopot tikai gala patēriņa cenas, ieskaitot nodokļus, tādējādi atdalīt kārtējās cenu izmaiņas no nodokļu izmaiņām nav iespējams.

Patēriņa cenas jau trešo mēnesi pēc kārtas samazinās, un šā gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, cenas krita vēl par 0,5%. Kaut arī energoresursu cenas pasaulē turpina pārsteigt ar ļoti spēcīgām svārstībām un Latvijā jau atkal ir vērojams siltumenerģijas un gāzes cenu kāpums - attiecīgi 4,7% un 3% -, šo cenu pieaugumu ar uzviju atsvēra PVN likmes samazinājums un atsevišķu preču, piemēram, dārzeņu un apģērbu, sezonāls cenu kritums, skaidro FM.

Salīdzinājumam - Lietuvā patēriņa cenas jūlijā nemainījās, bet Igaunijā tās pieauga par 0,2%.

Gāzes tarifu kāpums ir saistīts ar naftas produktu cenu kāpumu pasaules biržās, kā arī ar vājo eiro valūtas kursu. Gāzes tarifi mājsaimniecībām tiek pārskatīti divas reizes gadā - jūlijā un janvārī. Līdz ar to tarifu izmaiņas šogad vairs nav gaidāmas. Savukārt siltumenerģijas tarifi ir saistīti ar rūpnieciskajiem klientiem piemērojamo gāzes cenu, kas ir vairāk pakļauta globālām cenu svārstībām.

Gada inflācija jūlijā samazinājās līdz 1,7%. FM sagaida, ka turpmākajos mēnešos tā svārstīsies ap šo vērtību.

Savukārt gada vidējā inflācija jeb Māstrihtas kritērijs samazinājās vēl par 0,2 procentpunktiem - līdz 3,4% - un virzās atbilstoši FM prognozēm. "Kaut gan kritērijs vēl nav izpildīts, tendence nepārprotami norāda, ka gada vidējā inflācija jau stabili uzņemtā tempā turpinās samazināties līdz šā gada beigām, nodrošinot kritērija izpildi nākamā gada pavasarī," norāda FM.

Kā ziņots, saskaņā ar CSP datiem vidējais patēriņa cenu līmenis jūlijā, salīdzinot ar šā gada jūniju, samazinājās par 0,5%. Precēm cenas saruka par 0,7%, bet pakalpojumiem cenas pieauga par 0,1%.

Šā gada jūlijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, bija par 1,7% augstāks. Precēm cenas pieauga par 1,6%, bet pakalpojumiem - par 2%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 3,4%.

Svarīgākais