KP vaino Samsung tehnikas tirgotājus aizliegtā vienošanā

Konkurences padome (KP), konstatējot aizliegtu vienošanos starp pieciem uzņēmumiem, kas izplata Samsung Electronics Co ražoto tehniku, tiem piemērojis rekordlielu – 6,2 miljonus latu – naudas sodu, kas valsts budžetā jāiemaksā 45 dienu laikā. Tikai vienam no šiem uzņēmumiem pērn nopelnītais pārsniedz soda naudas summu.

Lielākais sods piemērots Samsung pārstāvim Latvijā – Samsung Electronics Baltics – 4 099 942 lati. RD Elektroniks noteikts 1 442 524 latu sods, Elkor Trade – 541 920 latu sods, SIA Rota un K (bijušais Tehnoland veikalu īpašnieks) – 270 718 latu sods, bet SIA Proks – 267 529 latu sods. KP secināja, ka šie uzņēmumi 2007. un 2008. gadā piedalījušies slepenās saskaņotās darbībās, kas vērstas uz tirgus sadali, brīvas tirdzniecības ierobežošanu un noteikta cenu līmeņa ieviešanu un uzturēšanu Samsung precēm. Šīs cenas uzņēmumi uzspieduši arī interneta veikaliem, kas tirgo konkrēto tehniku.

Aicina vērsties tiesā

Tā kā šā pārkāpuma dēļ patērētājiem radušies ievērojami zaudējumi, pārmaksājot par Samsung sadzīves tehniku, KP iesaka šīs tehnikas pircējiem apvienoties un vērsties tiesā. Pārbaude veikta par darījumiem 2007. un 2008. gadā. Pēc KP vecākās referentes sabiedrisko attiecību jautājumos Initas Kabanovas skaidrotā, ne KP, ne arī pats pircējs šobrīd nevar precīzi noteikt, cik liela naudas summa ir pārmaksāta katrā konkrētajā gadījumā. Viņa pieļāva, ka tas varētu būt 10 procentu apmērā, taču iespējamo zaudējumu apjomu varētu noteikt tiesa.

"Katram pircējam vērsties tiesā, iespējams, būs sarežģīti. Tāpēc to varētu darīt apvienojoties, izmantojot kādas sabiedriskas patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas palīdzību," uzsvēra I. Kabanova.

Lēmumu pārsūdzēs

Samsung Electronics Baltics nepiekrīt Konkurences padomes lēmumam, ar kuru uzņēmumam tiek pārmesta iesaistīšanās negodīgu konkurenci veicinošās darbībās. Samsung Electronics Baltics uzskata, ka uzņēmumam izvirzītie pārmetumi ir balstīti uz pieņēmumiem, kas izdarīti neatbilstošā kontekstā. Uzņēmums pašlaik detalizēti caurskata KP lēmumu un veic plašu iekšējo izmeklēšanu, lai izvērtētu izteiktos pārmetumus. Samsung izvērtē visus pieejamos tiesiskās aizsardzības līdzekļus, lai panāktu taisnīgu risinājumu šajā lietā, tajā skaitā KP lēmuma pārsūdzību administratīvajā tiesā, Neatkarīgajai atklāja Samsung Electronics Baltics zīmola vadītāja Gundega Piebalga. Tomēr no sīkākiem komentāriem viņa atturējās.

Saskaņā ar KP lēmumu uzņēmumiem soda nauda valsts budžetā jāieskaita 45 dienu laikā no lēmuma stāšanās spēkā dienas. Ja lēmums tiek pārsūdzēts, soda naudas iemaksas termiņš tiek noteikts pēc galīgā lēmuma pieņemšanas.

Zaudējumi un maksātnespēja

Divi no pieciem KP sodītajiem uzņēmumiem pērn strādājuši ar zaudējumiem (Samsung Electronics Baltics un Elkor Trade), vienam – Rota un K – šogad atzīta maksātnespēja, un tikai viena uzņēmuma pērn nopelnītais spētu segt soda lielumu.

SIA Samsung Electronics Baltics apgrozījums pērn bija 120 miljonus latu, savukārt zaudējumu apjoms tuvojās miljonam latu. Pērn janvārī Samsung pārstāvniecība Baltijā kļuva par Latvijā reģistrētu uzņēmumu – SIA Samsung Electronics Baltics. Iepriekš Samsung birojs Latvijā darbojās kā starptautiskā uzņēmuma mārketinga pārstāvniecība Baltijā.

Arī vairumtirdzniecības kompānija SIA Elkor Trade pērno gadu noslēdza ar ievērojamiem zaudējumiem – 2,96 miljoniem latu. Taču rīt mazumtirdzniecības kompānija Elkor Krasta ielā 60, kur kādreiz atradās Elkor veikals, atklās jaunu ekonomisko iepirkumu centru Kimko. Tā izveidē investēti aptuveni 1,4 miljoni latu.

***

SAMSUNG IZPLATĪTĀJU FINANŠU DATI UN KP PIEMĒROTAIS SODS, MILJONOS LS

Uzņēmums Apgrozījums 2008. gadā; Peļņa/zaudējumi 2008. gadā; Aprēķinātais sods

Samsung Electronics Baltics 120,6 -0,99 4,1

RD Elektroniks 50,08 1,71 1, 44

Elkor Trade 44,67 -2,96 0,54

Rota un K 17,3 0,17 0,27

Proks 9,39 0,19 0,27