Rudenī milti un maize var maksāt dārgāk

© F64 Photo Agency

Pat neraugoties uz prognozēto labo ražu Latvijā, pircējiem, iespējams, jārēķinās ar dārgākiem miltiem un maizi rudenī. Graudu pārstrādes uzņēmumi par graudiem ir gatavi maksāt pat par 40 procentiem augstāku cenu nekā pērn.

Graudu pārstrādes uzņēmums Rīgas dzirnavnieks vakar uzsāka graudu pieņemšanu. Pirmo kravu uz uzņēmumu bija atvedusi Ikšķiles novada zemnieku saimniecība Lauciņi. Pērn Rīgas dzirnavnieks graudu iepirkumu sāka 27. jūlijā – tātad četras dienas agrāk nekā šogad. Tobrīd uzņēmums par augstākas kvalitātes rudziem maksāja pat 120 latus par tonnu, par kviešiem – 145 latus par tonnu, bet par auzām – 100 latus par tonnu bez PVN.

Rīgas dzirnavnieka ģenerāldirektors Sandis Jansons Neatkarīgajai atzina, ka šobrīd noteiktās iepirkuma cenas graudaugiem ir ievērojami augstākas nekā pērn. «Uzņēmums graudus no zemniekiem plāno iepirkt par šābrīža tirgu cenu. Graudu cena pasaules biržā pēdējo nedēļu laikā ir būtiski pieaugusi. Izskatās, ka graudu iepirkuma cena varētu būt par aptuveni 20 līdz 40% augstāka nekā pērn,» skaidroja S. Jansons.

Precīzu iepirkuma cenu uzņēmuma vadītājs nenosauca, jo tā esot atkarīga no vairākiem faktoriem. Pēc Neatkarīgās aprēķiniem, par labas kvalitātes graudu tonnu zemnieki šobrīd saņem aptuveni 140 līdz 175 latus. S. Jansons gan min, ka šogad nav graudu rekordcenas. Arī 2007. un 2008. gadā tā bijusi ļoti augsta. 2007. gada oktobrī Rīgas dzirnavnieks par graudu tonnu maksājis 175 latus. «2008. gadā cena bija salīdzināma lielumā ar pašreizējo līmeni. Šī ir tikai cenas indikācija, un tas nenozīmē, ka tāda tā saglabāsies visu ražas novākšanas laiku. Ja atceramies 2008. gadu, tad pēc straujā cenu kāpuma sekoja gandrīz tikpat straujš kritums. Šogad Latvijā gaidāma laba raža, taču Latvija ir atkarīga no pasaules tirgus. Ja zemniekiem nemaksāsim tādu cenu, kādu viņi var saņemt eksportējot, graudu audzētāji pārdos ražu ārvalstīs,» sacīja S. Jansons.

Dobeles dzirnavnieka valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils Neatkarīgajai stāstīja, ka šā gada ražu uzņēmums šobrīd iepērk, sākot no 150 latiem tonnā par lopbarības kviešiem līdz aptuveni 177 latiem tonnā par augstākās kvalitātes jeb elites kategorijas pārtikas kviešiem.

«Aktuālās iepirkuma cenas tiek regulāri atjaunotas uzņēmuma mājaslapā www.dzirnavnieks.lv. Graudu piegādātājiem uzņēmums piedāvā fiksēt pārdošanas cenas jau šodien, dodot iespēju izvairīties no riskiem gadījumā, ja graudu cena biržā strauji krītas,» sacīja Kristaps Amsils.

Dobeles dzirnavnieks šogad plāno iepirkt aptuveni 150 000 tonnu graudu, no kā 110 000 tonnu būs pārtikas kvieši. Tāpat uzņēmums iepērk arī miežus, rudzus, auzas, tritikāli un rapsi, griķus, zirņus un pupiņas. Gandrīz visu nepieciešamo graudu apjomu uzņēmums iepērk no vietējiem zemniekiem. Aktīvākajā graudu kulšanas periodā elevators strādā visu diennakti, savukārt graudu piegādes mašīnas tiek pieņemtas no pulksten 7.00 līdz pat 23.00, nepieciešamības gadījumā pieņemšanas laikus pielāgojot piegādātāju iespējām.

To, cik Latvijā varētu maksāt milti, ja graudu iepirkuma cenas būs par 20–40% augstākas nekā pērn, S. Jansons pagaidām neprognozēja. «Šobrīd nav zināms, kāda graudu cena būs pēc nedēļas vai divām. Turklāt miltu cenu veido ne tikai graudu iepirkuma izmaksas. Arī degvielas un citu resursu cenu izmaiņas var ietekmēt miltu cenu,» teica S. Jansons. «Tomēr par kardinālu miltu cenu kāpumu patlaban ir pāragri runāt. Iespējams, ka tuvāko mēneša laika mēs nedaudz palielināsim cenu, taču galīgo cenu līmeni nākamajai ražai mēs varēsim ieskicēt ap septembra sākumu, kad būs iepirkts pienācīgs graudu apjoms.»

Rīgas dzirnavniekam graudus piegādā aptuveni 70 zemnieku saimniecības. Uuzņēmums plāno iepirkt 100 000 tonnu graudu, tajā skaitā 75 000 tonnu kviešu, 15 000 tonnu rudzu, 10 000 tonnu auzu.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka šogad tiek prognozēta laba ziemāju raža. Tā par 60% varētu pārsniegt 2011. gadā nokulto. Arī Rīgas dzirnavnieks cer, ka šogad būs laba graudu raža, pat neraugoties uz pēdējā laikā valdošo lielo karstumu un spēcīgajiem nokrišņiem.

«Graudu ražai lielais karstums būtisku kaitējumu nenodarīs, daudz lielāku satraukumu izraisa karstumu pavadošās lietavas un to radītais mitrums, kas varētu ietekmēt graudu kvalitāti. Ja laika apstākļi pieturēsies sausi un zemnieki varēs uzsākt labības kulšanas darbus, tad graudu kvalitāte šogad būs vienlīdz laba salīdzinājumā ar pērno gadu,» bilda S. Jansons.

Portāls graudi.lv savukārt raksta, ka lietavas un anomāls karstums izraisījis ražas bojāeju vairākos ASV štatos. Dabas stihija skārusi arī Eiropas valstis. Cietuši sējumi daudzās valstīs no Lielbritānijas līdz pat Krievijai. ASV apdraudēti sējumi 26 štatos, un valstī kopumā var tikt zaudēti 80% ražas. Pēdējo reizi līdzīga situācija ASV bija 1956. gadā. Ja tuvākajās dienās situācija neuzlabosies, nāksies atcerēties depresīvo 1936. gadu. Graudaugu ražas prognoze samazināta arī Krievijā un Ukrainā.

Tālab, pat neraugoties uz acīmredzmi labo ražu Latvijā, pircējiem tomēr jārēķinās ar dārgākiem miltiem un maizi rudenī.

Ekonomika

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais