Latvenergo grib juridiskas diskusijas

A/s Latvenergo pārsūdzējis Augstākās tiesas Senātā Administratīvās apgabaltiesas spriedumu par pašreizējo Latvenergo tarifu nelikumību.

«Gan sabiedrība, gan Latvenergo ir ieinteresēti tiesiskā un samērīgā tarifu tiesvedības gala risinājumā – tādēļ uzskatām, ka juridiskā ceļā iespējams iegūt skaidras atbildes,» teikts Latvenergo paziņojumā par vēršanos augstākā tiesu instancē. Latvenergo sakās izpētījis Administratīvās apgabaltiesas 25. jūnija spriedumu un apgalvo, ka tiesa no pamatotiem atzinumiem sprieduma aprakstošajā daļā izdarījusi nepareizu secinājumu.

Latvenergo vajadzētu paskaidrot, kā iespējams ar visas valsts mērogā zaudējumus radošiem tarifiem pērn iegrāmatot 43,8 miljonu latu peļņu, no kuras 39,9 miljoni izmaksāti valstij dividendēs.

Sagaidāmā atbilde ir tāda, ka zaudējumus rada mākslīgi palētinātie tarifi privātiem patērētājiem, bet peļņu dod Latvijas uzņēmumu apkalpošana un elektroenerģijas eksports. Ja tā tas būtu, tad nāktos šaubīties par cita valsts uzņēmuma Latvijas dzelzceļš argumentiem, kāpēc uzņēmums nevarot atļauties maksāt valstij dividendēs neko, jo tas neļaujot uzņēmumam konkurēt starptautiskā mērogā.

Daudz ticamāk, ka tie ir tieši vietējie patērētāji, kas dotē elektroenerģijas eksportu. Proti, Latvenergo ar lielu peļņu pārdod lēto Daugavas HES kaskādes enerģiju ārzemēs, bet Latvijas patērētājiem pārdod pēc iespējas dārgāku elektroenerģiju, sākot ar visiem tā sauktās atjaunojamās jeb dotējamās enerģētikas brīnumiem. Jo strāvas pašizmaksa augstāka, jo cienījamākas izklausās Latvenergo prasības pēc nākamās tarifu paaugstināšanas. Citiem vārdiem sakot, Latvenergo pieraksta strāvai tādu izmaksu struktūru, it kā strāva spētu no, sacīsim, Pļaviņu HES turbīnas nonākt Stokholmā bez kādas saistības ar Latvenergo, kura uzturēšanas izdevumi uzlikti tikai Latvijas patērētājiem. Pēc tam seko brīnīšanās, kāpēc cilvēki no Latvijas pārceļas kaut vai uz Stokholmu. Brīnīšanās sekas ir augstāka tarifa noteikšana ģimenēm ar bērniem un tāpēc lielāku elektroenerģijas patēriņu, bet it kā mazākām iespējām aizmukt no Latvijas.

Ekonomika

Eleving Group ir uzsācis sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO), kurā privātie un institucionālie investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties uz uzņēmuma akcijām. Parakstīšanās periods ilgs līdz 8. oktobrim.