Šīns: Ja netiks pieļautas kļūdas, lauksaimniecības zemes cenas strauji nepalielināsies

Ja netiks pieļautas kļūdas, lauksaimniecības zemes cenas strauji nepalielināsies, laikrakstam "Dienas Bizness" norāda SIA "Latio" vadītājs Edgars Šīns.

Komentējot izskanējušo informāciju, ka lauksaimniecībā izmantojamo zemju cenai Latvijā ir tendence pieaugt, Šīns norāda, ka šajā jautājumā ir vairāki aspekti.

Pirmkārt, jāvērtē, cik pamatota ir pašreizējā valsts politika attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumiem dalībvalstu lauksaimniekiem. Tāpat nav mazsvarīgi, kādi procesi kopumā norisinās ES, tās finanšu sistēmā, un kādas tam būs sekas nākotnē. Respektīvi, jautājums ir par to, kas vēl notiks ar ES budžetu.

"Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka pārtikas cenām pasaulē un tādējādi arī Latvijā ir tendence augt - tas notiek jau zināmu laika posmu, un cilvēkos tas ir radījis zināmas bažas par savu nākotni. Tādējādi daļa tirgus dalībnieku ir nolēmuši ieguldīt līdzekļus lauksaimniecībā izmantojamajā zemē, kas nozīmē zināmas kustības tirgū un tādējādi arī cenas pieaugumu," skaidro Šīns.

Eksperts norāda, ka izskanējusi informācija par Skandināvijas pensiju fondu interesi par Latvijas lauksaimniecības zemi.

"Šajā kontekstā jāteic, ka lauksaimnieciskā zeme vienmēr ir bijis interesants objekts dažādiem starptautiskajiem investoriem, un pensiju fondu nebūt nav vienīgie esošie un arī potenciālie ieguldītāji šajā jomā. Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka Latvija nebūt nav uzskatāma par valsti, ko šādu zemju uzpircēji būtu ļoti iekārojuši, un pēkšņs zemju izpirkšanas bums šeit nav gaidāms," akcentē uzņēmējs.

Viņš norāda, ka tuvākajā laikā Latvijas zemes netiks strauji izpirktas no dažādu ārvalstu investoru puses - tam vienkārši nav pamata. Līdz ar to zemju cenas perspektīvā palielināties vēl varētu, taču nekāds ārkārtīgi straujš kāpums vai tamlīdzīgi notikumi nav gaidāmi.

"Katrā ziņā tā dēvēto trekno gadu cenu lēcienam atkārtoties nevajadzētu. Ja valsts tautsaimniecībā nebūs mēģinājumu veikt kādas negaidītas dramatiskas izmaiņas, arī straujš lauksaimniecībā izmantojamo zemju cenu kāpums Latvijā nav sagaidāms. Citiem vārdiem sakot, ja nebūs kārtējo kļūdu, nekādu lielo problēmu nebūs. Lauksaimniecībā izmantojamās zemes tiks pirktas, taču nav pamata uztraukumiem par kādu kārtējo bumu, kādu ažiotāžu šajā jomā," uzsver Šīns.