Būvnieks: Nozarē jūtams strādājošo trūkums

Būvniecībā izjūtams strādājošo trūkums, īpaši tas attiecināms uz speciālistiem, taču jaunieši vairs nevēlas nākt strādāt būvniecībā, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Jēkabpils būvfirmas SIA "LC Būve" valdes priekšsēdētājs Dainis Dzērvītis.

"Salīdzinājumā ar pirmskrīzes uzpūstajām algām nozarē patlaban algas ir kritušās, tagad tās atkal pieaug, tiesa, ļoti nedaudz. Pieaugums īpaši ir manāms sezonas laikā. Cilvēku trūkst, īpaši tas ir sakāms par speciālistiem, vadošajiem darbiniekiem, bet tas attiecas arī uz vienkāršajiem būvstrādniekiem. Acīmredzot daļa no Latvijas ir aizbraukusi un atpakaļ vairs nebrauks," sacīja Dzērvītis.

Viņš piebilda, ka jaunieši vairs nevēlas nākt strādāt būvniecībā, lai gan dažreiz gadās, ka pa kādam darbiniekam "LC Būve" apmāca arī savās brigādēs un cilvēki iegūst vajadzīgās iemaņas un praksi.

"Dažreiz kādam konkurentam beidzas darbs kādā objektā un, ja šis uzņēmums nevar piedāvāt citu darbu šim celtniekam, tad viņš atnāk pie mums. Ar lielākām algām pārvilināt cilvēkus nav iespējams, jo nav reāli maksāt lielākas algas, - tāmes ir tādas, kādas tās ir, un neko vairāk solīt nevaram. Objekti tiek iegūti iepirkumu konkursos un, lai uzvarētu konkursu, tāmē nekādas pasakainās cenas ielikt nevaram. Nav arī brīvo līdzekļu, par kuriem varētu pārpirkt speciālistus," skaidroja Dzērvītis.

 

Ekonomika

Pieaugot ēdienu un preču piegādes platformu “Wolt” un “Bolt Food” darbības apjomam un kurjeru skaitam Latvijā, sabiedrībā pieaugušas arī bažas par to, vai tiek ievērotas visas higiēnas prasībām un vai tiešām pirms vakariņošanas maltīti nav nogaršojis jau kāds cits. Vairāk par pakalpojumu kvalitātes un drošības kontroli devās noskaidrot TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais