Pieaugušas degvielas cenas [papildināts]

Pēc ilgāka pārtraukuma šodien atkal pieaugušas degvielas cenas, liecina degvielas tirgotāja SIA "Latvija Statoil" informācija.

Cenas "Statoil" degvielas uzpildes stacijās (DUS) atgriezušās līmenī, kādā tās bija pirms 1.jūlija, kad notika pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana no 22% līdz 21%.

Šodien 95.markas degviela "Statoil" DUS maksā 93,9 santīmus litrā (iepriekš - 92,9 santīmi), 98.markas degviela - 96,9 santīmus litrā (iepriekš - 95,9 santīmi), bet dīzeļdegviela - 88,9 santīmus litrā (iepriekš - 87,9 santīmi).

Uzņēmumā "Statoil" skaidro, ka jau pusotru nedēļu strauji pieaug naftas cenas un šīs tendences šodien ir atspoguļojušās degvielas cenās Latvijā. Līdz ar PVN samazināšanu degvielas cena tika samazināta par santīmu, taču uzņēmums nespējot ietekmēt ārējos faktorus un, ja cena pasaules biržās kāpj, tā ir jāpaaugstina.

Degvielas cena par vienu santīmu ir paaugstināta arī "Lukoil" degvielas uzpildes stacijās - no 91,8 līdz 92,8 santīmiem par 95.markas degvielas cenu.

Uzņēmumā "Neste" skaidroja, ka degvielas cenas nav mainītas kopš 1.jūlija, kad cenas tika samazinātas par vienu santīmu, un pagaidām arī nav plānots tās paaugstināt.

2012. gada 4. jūlijā degvielas cenas kāpums mazumtirdzniecībā saistāms ar naftas un degvielas produktu iepirkumu cenu kāpumu pasaulē, kas vērojams pēdējo divu nedēļu laikā, bet īpaši straujš kāpums bija vērojams 2012. gada 3. jūlijā, nra.lv informēja SIA "Statoil Fuel & Retail Latvija" pārstāve Ieva Stūre.

Cenu kāpums pasaulē saistāms ar sezonālo patēriņa pieaugumu, kā arī draudiem par piedāvājuma samazināšanos (ārpolitisko situāciju Irānā un tās paziņojumiem par iespējamo naftas eksporta apjomu samazinājumu).

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais