TM gatava tērēt līdz Ls 870 000 "Microsoft" programmatūras licenču nomai

Tieslietu ministrija (TM) gatava tērēt līdz 871 432 latu lielu naudas summu "Microsoft" programmatūras lietošanas licenču nomai.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā pieejamā informācija, līgumu par šādu summu TM plāno slēgt ar programmatūras izplatīšanas, izstrādes un konsultāciju sabiedrību SIA "DPA". Tas ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas piedāvā šādu pakalpojumu, pastāstīja TM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte.

Līgumu iecerēts slēgt par laika periodu līdz 2012.gada 31.augustam, taču programmatūras lietošanas licences TM varēs nomāt tik, cik būs nepieciešams, iekļaujoties minētajā summā. "Līguma summa ir maksimums, ko varam tērēt, taču tā nebūt nav visa jāiztērē šajā laikā," skaidroja Saulīte, piebilstot, ka "līgums ir par maksimālo iespējamo apjomu, bet maksāts tiks tikai par reāli izmantoto".

Licences plānots iegādāties TM un tās padotības iestāžu vajadzībām, kā arī tiesām. Licenču cena patlaban esot samazināta par apmēram 40%, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, uzsver TM.

Atbildot uz jautājumu, vai ministrija neplāno pāriet uz tā dēvētās atvērtās programmatūras lietošanu, izmantojot, piemēram, bezmaksas biroja programmatūru "OpenOffice", Saulīte uzsvēra, ka TM un tās padotības iestāžu informācijas sistēmas būvētas uz "Microsoft" programmatūras platformas, tāpēc pāreja uz citām programmām, kā arī to ekspluatācija īstermiņā neesot ekonomiski izdevīga.

Piemēram, Uzņēmumu reģistrs esot sācis lietot atvērto programmatūru, bet laika gaitā konstatēts, ka tas rada papildu problēmas un nav efektīvi. Rezultātā arī Uzņēmumu reģistrs plāno atgriezties pie "Microsoft" programmnodrošinājuma, norādīja Saulīte.

Svarīgākais