Ekonomisti gada inflāciju maijā prognozē 2,3% līdz 2,4% robežās

Gada inflācija maijā būs 2,3% līdz 2,4%, prognozē biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie banku ekonomisti.

AS "SEB banka" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norādīja, ka maijā straujas pārmaiņas kādās atsevišķās preču grupu cenās nebija novērojamas. Pamanāmākais bija cenu kritums degvielai, tomēr to varētu izlīdzināt cenu kāpums citās patēriņa grupās. Līdz ar to prognoze maijam ir, ka cenu līmenis mēneša laikā būs palicis nemainīgs, bet gada inflācija uzrādīs 2,4% kāpumu.

AS "Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna prognozē, ka maijā patēriņa cenas bijušas nemainīgas pret iepriekšējo mēnesi. Tas nozīmē aptuveni 2,4% gada pieaugumu patēriņa cenām. Tādējādi gada pieauguma temps turpinājis bremzēties, jo aprīlī šis rādītājs bija 2,8%.

Maijā cenu izmaiņas virzījis cenu kritums transportā, galvenokārt degvielas cenām, kas pēc straujā kāpumā gada pirmajos mēnešos sākušas iet uz leju līdz ar naftas cenas izmaiņām pasaulē. Savukārt pārtikas cenas, visticamāk, būs nedaudz pieaugušas sezonālo iemeslu dēļ - veikalos parādās jauna augļu un dārzeņu raža, norādīja "Swedbank" vecākā ekonomiste.

Savukārt "Citadele Asset Management" Tirgus analīzes nodaļas ekonomiste Simona Striževska prognozē, ka patēriņa cenas maijā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi būs kāpušas par 2,3%, bet salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi sarukušas par 0,1%.

"Citadele Asset Management" lēš, ka maijā tika reģistrēts patēriņa cenu samazinājums par 0,1% mēneša griezumā, ko galvenokārt noteica degvielas cenu kritums līdz ar naftas straujo palētināšanos starptautiskajos resursu tirgos. "Gadījumā, ja mūsu prognoze piepildīsies, gada inflācija maijā varētu samazināties līdz 2,3% no 2,8% šī gada aprīlī," norādīja Striževska.

Viņa atzīmēja, ka kopš šī gada sākuma patēriņa cenu kāpumu lielākoties noteica energoresursu sadārdzinājums, tādēļ, naftas cenām stabilizējoties, atsevišķos vasaras mēnešos, visticamāk, tiks reģistrēts patēriņa cenu samazinājums. To noteikts gan sezonālo faktoru ietekme atsevišķās preču kategorijās, gan jūlijā paredzētais pievienotās vērtības nodokļa likmes samazinājums par vienu procentpunktu.

Cenu pieauguma virzienā savukārt turpinās spēlēt ar mājokļa uzturēšanu saistīto tarifu pieaugums. Jūnijā tiek sagaidīts siltumenerģijas tarifu palielinājums par vidēji 1,5%, iekļaujot tarifos pagājušajā gadā notikušo akcīzes nodokļa pieaugumu. Turklāt tarifus turpinās dzīt augšup iepriekšējo energoresursu cenu lēcienu aizkavētie efekti. Saskaņā ar patlaban pieejamo informāciju jūlijā tiek sagaidīts dabasgāzes tarifu kāpums lieliem uzņēmumiem, kas atspoguļosies arī mājsaimniecību siltumenerģijas tarifu pieaugumā, prognozē "Citadele Asset Management".

Pievienotās vērtības nodokļa likmes samazinājums daļēji kompensēs iepriekšējo mēnešu laikā piedzīvoto energoresursu cenu kāpumu, un naftas cenu dinamika resursu tirgos jau kādu laiku saglabājās lejupvērsta, tāpēc "Citadele Asset Management" prognozē, ka gada nogalē gada inflācija visticamāk stabilizēsies 2% robežās.

Centrālā statistikas pārvalde informāciju par patēriņa cenu pārmaiņām šā gada maijā sniegs piektdien, 8.jūnijā.

Kā ziņots, šā gada aprīlī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, bija par 2,8% augstāks, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas pieauga par 3,1%, bet pakalpojumiem - par 1,8%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada aprīlī, salīdzinot ar 2012.gada martu, palielinājās par 0,6%.

Ekonomika

Eleving Group ir uzsācis sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO), kurā privātie un institucionālie investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties uz uzņēmuma akcijām. Parakstīšanās periods ilgs līdz 8. oktobrim.