Vilks: Šogad ne reizi vien pārskatīsim uz augšu savas IKP prognozes

Šogad ne reizi vien "revidēsim uz augšu" savas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozes, šādu viedokli biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotajā diskusijā pauda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

"Otrais pusgads ir vēl īsti nezināms, bet vienmēr esam bijuši ļoti konservatīvi, kas ir saprotams, bijām aizdevuma programmā, mums bija jāsavelk ciešāk jostas, bija jābūt efektīvākiem. Bet nu ir sācies pieaugums, un varam daudz plašāk skatīties uz attīstības jautājumiem," teica Vilks, norādot, ka "te pavērsīsies iespējas".

Taujāts, kāpēc izveidojusies šāda situācija, Vilks sacīja, ka Latvija ciklā ir priekšā pārējām valstīm un ekonomika, uzņēmēji bijuši daudz noturīgāki pret šokiem. Arī valsts un valdība spējusi vairāku gadu garumā realizēt savu stratēģiju.

Šāda situācija nav tikai Latvijā, arī Lietuvā un Igaunijā ir apmēram līdzīgi rādītāji, skaidroja Vilks.

"Mums ir Baltijas jūras reģiona valstu priekšrocība. Mūsu tirdzniecības partneru ekonomikas ir spēcīgākas un labākā kondīcijā nekā vidēji citiem partnerim - 70% mums ir valstis no Vācijas līdz Krievijai visapkārt Baltijas jūrai. Ja paskatās šo valstu struktūrekonomikas izaugsmi, ārējo parādu, budžeta deficītu, tad redzams, ka tur ir daudz mazāk šausmu un negatīvo stāstu nekā citiem. Tā ir priekšrocība," teica ministrs.

Viņš atzīmēja, ka arī uzņēmēji ir ļoti efektīvi darbojušies, veikuši mērķtiecīgus uzlabojumus. Valdībai ir jānāk pretī uzņēmējiem, valstij jāparūpējas, lai būtu mazāk traucēkļu, mazāk nodokļu sloga un birokrātijas, atzina ministrs. Viņaprāt, vēl vajadzētu efektīvāku Nacionālo attīstības plānu.

"Tā ir pozitīvā ziņa, ka varam revidēt savu IKP prognozi uz augšu, kamēr citas valstis - visādi, daudzas revidēs uz leju," rezumēja ministrs.

Jau ziņots, ka arī Latvijas Banka prognozē, ka šogad tiks pārskatīta IKP izaugsmes prognoze.

"Latvijas Bankas prognoze par IKP izaugsmi 1,3% apmērā tika izteikta gada sākumā. Pašreiz redzam, ka situācija ir labāka, ekonomiskā situācija ir uzlabojusies, nodokļi tiek iekasēti vairāk. Līdz ar to prognozes pārskatīsim tuvākajā laikā," diskusijā teica Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Kārlis Bauze. Precizētie IKP dati par pirmo ceturksni būs 8.jūnijā, pēc tam centrālā banka precizēs prognozes.

Kā ziņots, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pagājušajā nedēļā prognozēja, ka Latvijas izaugsme šogad pārsniegs 3%. Tomēr gada IKP pieaugums būs zemāks par pirmā ceturkšņa izaugsmes rādītājiem un zemāks par izaugsmi pērn.

Šā gada pirmajā ceturksnī IKP apjoms pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar 2011.gada pirmo ceturksni, palielinājies par 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums. 2011.gadā salīdzinājumā ar 2010.gadu IKP palielinājās par 5,5%.

Visa diskusija par nodokļu izmaiņām lasāma biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas" un ziņu aģentūras LETA interviju sadaļā.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais