PVN likmes samazināšana pārtikai līdz 12% valsts budžetā gadā prasītu 140 miljonus latu

Ieviešot visai pārtikai, arī saldumiem, pazemināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 12% apmērā, ietekme uz valsts budžetu būtu 140 miljoni latu gadā, biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotajā diskusijā informēja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Viņš atzina, ka patiešām Eiropā patlaban lielākajā daļā valstu ir pazeminātās PVN likmes pārtikai. Tomēr Eiropa politiskā līmenī jau vairākus gadus mēģina runāt, ka nacionālajām valdībām ir jāsaprot, ka šīs pazeminātās likmes ir kropļojošs elements.

Eiropas Komisijā ir konkrēts nodoms vispār atteikties no pazeminātajām PVN likmēm un atbalsta politiku veidot savādāk, informēja finanšu ministrs.

Vilks uzskata: ja Latvija grib palīdzēt cilvēkiem, kam ir visgrūtāk nopirkt pārtiku, tad ir jāpalīdz ar sociālajiem pabalstiem, vajag pārtikas talonus, pārtikas markas. "Tas daudz kur strādā, un tad ir zināms, kuri cilvēki visvairāk iegūs. Ir nepieciešama segregācija," situāciju raksturoja Vilks.

Finanšu ministrs neredz iespēju, ka valdība varētu strādāt pie PVN samazināšanas pārtikai vai ka tiktu pazeminātas arī samazinātās PVN likmes.

Komentējot ierosinājumus samazināt PVN pārtikai, Vilks norādīja, ka ir jāatrisina divas pamata problēmas - kā palīdzēt vietējiem ražotājiem, sevišķi svaigās pārtikas ražotājiem un kā palīdzēt tiem, kam ir grūti pārtiku iegādāties. "Ja to varētu atrisināt, nebūtu šis jautājums jācilā," vērtēja finanšu ministrs.

Vilks informēja, ka arī pārējās Baltijas valstīs neplāno kaut ko mainīt pazemināto PVN likmju jautājumā. "Lietuvā bija pazeminātā likme pārtikai, bet viņi no tās atteicās, jo tas nav mērķtiecīgs atbalsts. Lietuvā un Igaunijā ir mazāk grupu ar pazemināto PVN, arī tās vēl plāno sašaurināt," teica finanšu ministrs.

Kā ziņots, no 1.jūlija vispārējā PVN likme Latvijā tiks samazināta par vienu procentpunktu - no pašreizējiem 22% uz 21%. PVN likmes samazināšana šogad no budžeta prasīs 16,5 miljonus latu, bet nākamgad - 40,5 miljonus latu.

PVN samazinātā likme, kas patlaban vairākiem produktiem un pakalpojumiem ir 12%, netiks mainīta.

Visa diskusija par nodokļu izmaiņām lasāma biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas" un ziņu aģentūras LETA interviju sadaļā.

Svarīgākais