Latvijas un Vācijas sadarbība sola labāku pārtiku

Latvija un Vācijas pavalsts Brandenburga attīsta abu valstu pārtikas uzraudzības dienestu sadarbību.

Latvijas Republikas zemkopības ministre Laimdota Straujuma un Vācijas Brandenburgas pavalsts vides, veselības un patērētāju aizsardzības ministre Anita Taka ceturtdien parakstīja vienošanos par informācijas apmaiņu starp Latvijas un Brandenburgas pārtikas uzraudzības iestādēm.

L. Straujuma uzsvēra, ka tas nenozīmē nekādu jaunu normu un prasību ieviešanu, kas varētu sadārdzināt pārtiku. Viņa atgādināja, ka Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests joprojām strādā ar mazāku budžetu nekā treknajos gados.

A. Taka apliecināja, ka budžeta konsolidācija esot pazīstama arī Brandenburgā, bet pavalsts valdība esot noteikusi pārtikas drošuma standartu ievērošanu par prioritāti.

Kā jau jebkurā sarunā saistībā ar pārtiku un lauksaimniecību, arī A. Takai nācās uzklausīt Latvijas puses neapmierinātību ar nevienlīdzību Eiropas Savienības lauksaimniecības atbalsta maksājumu sadalē.

A. Taka gan nevarēja apsolīt neko vairāk kā to, ka iekļaušot šo Latvijas viedokli savā atskaitē Brandenburgas un Vācijas federālajām iestādēm par uzturēšanos Latvijā. Sarunu dalībniekiem atlika pievērsties patīkamākām tēmām – tādām kā A. Takas pozitīvie iespaidi Rīgas Centrāltirgū, kur liela daļa produktu patiešām ir izaudzēta Latvijā.

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.