Miķelsons: Tarifi var pieaugt sprādzienveidīgi

AS "Latvenergo" lēmums nākamajā gadā nepalielināt elektroenerģijas tarifus iedzīvotājiem ir politisks lēmums, intervijā Latvijas Radio sacīja uzņēmuma vadītājs Kārlis Miķelsons.

"Tas ir politisks lēmums, jo uzņēmumam šajos apstākļos jābūt solidāram," sacīja Miķelsons.

Viņš arī norādīja, ka Ignalinas atomelektrostacijas slēgšana varētu izraisīt tarifu pieaugumu Lietuvā, taču "Latvenergo" kontrakti par elektroenerģijas piegādēm ir saslēgti tā, "lai nākamo gadu varētu izdzīvot".

"Ignalīnas slēgšana nenovedīs mūs pie absolūtas tumsas, bada un vēl nezin kā," uzsvēra Miķelsons, piebilstot, ka elektroenerģija tiks iepirkta Igaunijā, Krievijā un Skandināvijas tirgū, kā arī ražota tepat Latvijā.

Miķelsons arī norādīja, ka izmaiņas tarifos būs, "tām ir jābūt, pretējā gadījumā mēs sākam noplicināt savu infrastruktūru".

"Jebkurus tarifus ir grūti pacelt, jo tas ir ārkārtīgi nepopulāri. Līdz ar to mēs nonāksim pie situācijas, ka tas varētu notikt sprādzienveidīgi," sacīja Miķelsons. "Izmaiņas būs daudzos sektoros, jo patlaban mēs to atsperi turpinām saspiest, bet kādā brīdī tā nāks vaļā."

Vienlaikus Miķelsons uzsvēra, ka nākamgad elektroenerģijas tarifu paaugstināšanās nav gaidāma.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".