Izvērtē vairākus saņemtos priekšlikumus grozījumiem PVN likumā

Finanšu ministrija (FM) izvērtē vairākus saņemtos priekšlikumus grozījumiem likumā "Par pievienotās vērtības nodokli (PVN)", aģentūru LETA informēja FM.

Sabiedriskās apspriešanas laikā tika izteikti vairāki ierosinājumi, priekšlikumi un komentāri, kurus sniedza pārtikas, kokrūpniecības un loģistikas nozares pārstāvji, kā arī Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvās asociācijas un Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas pārstāvji.

Novērtējot jauno PVN atmaksas sistēmu, pozitīvi tiek vērtētas eksportu veicinošās normas, tiek izteikts lūgums noteikt šīs normas piemērošanas kārtību PVN grupām. Izteikts priekšlikums atvieglot PVN pārmaksas novirzīšanu citu nodokļu maksājumiem, kā arī tiek izteikts priekšlikums pārskatīt termiņu, kādā personai Valsts ieņēmumu dienests atmaksā bankas kontā pārmaksāto PVN summu, ja tās darbības specifikas dēļ regulāri veidojas PVN pārmaksa.

Izteikts priekšlikums pārskatīt visu PVN atmaksas sistēmu, jo ir bažas par VID spēju pārbaudīt izveidojušās pārmaksas, kā arī izvērtēt normā noteiktos termiņus.

Par PVN nomaksas valsts budžetā termiņa pagarināšanu no 15 uz 20 dienām pausts viedoklis, ka šie grozījumi būtiskus uzlabojumus naudas plūsmā nedos.

Savukārt par preču importa darījumā ar PVN apliekamo importēto preču muitas vērtību un noteikto PVN iekasēšanas kārtību ir izteikts priekšlikums preču importa darījumus uzrādīt tikai vienā deklarācijā. Šī jautājuma kontekstā tiek norādīts, ka daudz dos arī PVN piemērošanas norma par īpašo režīmu preču importa darījumos, kas tika pieņemta Saeimā oktobrī.

Novērtējot PVN maksāšanas kārtību un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību apliekamām personām, kuras ar nodokli apliekamo darījumu vērtība taksācijas gadā nav pārsniegusi 35 000 latu (tā sauktais kases princips), atzinīgi tiek vērtēta šī norma, jo tiks samazināts administratīvais slogs. Tāpat izteikts priekšlikums pārskatīt iepriekš minēto apgrozījuma slieksni.

FM ierosinājums PVN deklarācijas par taksācijas gadu iesniegt tikai atsevišķos likumā noteiktos gadījumos tiek vērtēts pozitīvi, jo samazinās administratīvais slogs gan uzņēmumiem, gan VID.

Savukārt, vērtējot normu, kas nosaka, ka ar PVN neapliek tādu apliekamās personas veikto preču piegādi, ja tiek piegādātas preces, par kurām apliekamā persona nav atskaitījusi priekšnodokli un kuras tika iegādātas un izmantotas darījumiem, kas atbrīvoti no PVN, komentāru iesniedzēji izsaka neizpratni par normas darbības kontroli.

LETA jau ziņoja, ka FM izstrādājusi grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN) un iepriekš aicināja izteikt priekšlikumus par likumprojekta normām.

FM sagatavotais likumprojekts paredz ieviest jaunu PVN atmaksas sistēmu, nosakot, ka PVN deklarācijas par taksācijas gadu jāiesniedz tikai atsevišķos likumā noteiktos gadījumos. Tādējādi PVN deklarācijas par taksācijas gadu iesniegšana visām apliekamajām personām vairs nebūs obligāta.

Plānots precizēt normas par PVN taksācijas periodu atbilstoši apliekamo personu veiktajam apliekamo darījumu apjomam iepriekšējā taksācijas gadā un pagarināt PVN nomaksas termiņu valsts budžetā no 15 uz 20 dienām.

Paredzēts noteikt PVN maksāšanas kārtību un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību apliekamām personām, kuru ar nodokli apliekamo darījumu vērtība taksācijas gadā nav pārsniegusi 35 000 latu. Tādējādi tiks mazināts mazo uzņēmumu administratīvais slogs, jo uzņēmējs varēs izvēlēties PVN valsts budžetā maksāt vēlāk, savukārt priekšnodokli atskaitīt tad, kad būs apmaksājis rēķinu.

Sagatavotie grozījumi paredz precizēt preču importa darījumā ar PVN apliekamo importēto preču muitas vērtību un noteikt PVN iekasēšanas kārtību gadījumam, ja preču importēšanas brīdī nav zināma preču importa darījuma faktiskā vērtība vai arī pēc pakalpojumu sniedzēja PVN rēķina saņemšanas tā atšķiras no muitas deklarācijā uzrādītās pakalpojuma vērtības.

FM rosina arī papildināt likumu ar normu, kas noteic, ka ar PVN neapliek tādu apliekamās personas veikto preču piegādi, ja tiek piegādātas preces, par kurām apliekamā persona nav atskaitījusi priekšnodokli un kuras tika iegādātas un izmantotas darījumiem, kas atbrīvoti no PVN.

Likumprojektā tiek definēts termins "mazais uzņēmums" un noteikta PVN maksāšanas kārtība un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtība mazajiem uzņēmumiem.