Valsts prezidents atbalsta valdības iecerēto nodokļu samazināšanu

Valdības iecerētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana ir vērtējama pozitīvi, šorīt Latvijas Televīzijai atzina Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Bērziņš pauda pārliecību, ka notiks nodokļu harmonizēšana un šis process esot ļoti normāls.

Runājot par izskanējušajiem iebildumiem pret plānoto PVN samazināšanu un aicinājumiem to straujāk samazināt tieši energoresursiem, Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijā energoresursu izlietojums attiecībā pret iekšzemes kopproduktu esot "nežēlīgi liels" un drīzāk esot jādomā, kā samazināt energoresursu izlietojumu, nevis nodokli.

Savukārt attiecībā uz aicinājumiem ievērojami samazināt PVN pārtikai Bērziņš mudināja iedzīvotājus vairāk domāt par pašu audzētu produkciju. Valsts prezidents bija neizpratnē, kāpēc cilvēki nevar atgriezties laukos un ražot sev pārtiku, turklāt arī katram pilsētniekam esot saikne ar laukiem.

"Veikalos pērkam veselīgos produktus par dārgu naudu - kādēļ nedarīt to pašiem? Es to daru. Te ir vēl viena iespēja kaut ko darīt," norādīja Valsts prezidents.

Kā ziņots, valdībā vakar atbalstītie likuma grozījumi paredz, ka PVN likme no 1.jūlija tiks samazināta par vienu procentpunktu - no pašreizējiem 22% uz 21%, bet IIN likme par vienu procentpunktu - no pašreizējiem 25% uz 24% - tiks samazināta no nākamā gada 1.janvāra.

Grozījumi likumā par IIN paredz, ka trīs gadu laikā IIN likme tiks samazināta par pieciem procentpunktiem - no pašreizējiem 25% līdz 20%. Paredzēts, ka no 2013.gada 1.janvāra IIN likme būs 24%, 2014.gadā tā būs 22%, bet 2015.gadā - 20%.

Lai likumu grozījumi stātos spēkā, tie vēl būs jāpieņem Saeimā.

Jau ziņots, ka iecerēto nodokļu samazināšanu paredzēts parlamentā virzīt steidzamības kārtā, likumprojektus pieņemot divos lasījumos.

Svarīgākais