Jaunsleinis: IIN samazināšanas gadījumā būs jārunā par kompensējošiem mehānismiem pašvaldībām

Ja tiks samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme, tad noteikti būs jārunā par kompensējošiem mehānismiem pašvaldībām, kuras zaudēs daļu ienākumu, aģentūrai LETA uzsvēra Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Jaunsleinis gan norādīja, ka pagaidām vēl nav veikti aprēķini, kādi varētu būt iespējamie zaudējumi, jo koalīcija lēmumu pieņēma tikai vakar. Tāpat vēl neesot pilnīgi skaidri zināms, kā tiks samazināti darbaspēka nodokļi - vai tikai IIN, vai arī sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Lielāka skaidrība varētu būt, kad tiks veidots nākamā gada valsts budžets. "Kādi lēmumi būs, uz tiem arī balstīsim aprēķinus. Bet ir pilnīgi skaidrs, ka nāksies runāt par IIN ienākumu proporcijas pārdali starp valsti un pašvaldībām," teica LPS priekšsēdis.

LPS pārstāvji jau iepriekš uzsvēruši, ka reizē ar IIN samazināšanu vajadzētu arī samazināt sociālās apdrošināšanas iemaksas, piemēram, atsakoties no iemaksām otrajā pensiju līmenī.

Kā ziņots, koalīcija vakar vienojās, ka no šā gada 1.jūlija pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme tiks samazināta par vienu procentpunktu - no pašreizējiem 22% uz 21%, savukārt IIN likme nākamo gadu laikā tiks samazināta par pieciem procentpunktiem - no pašreizējiem 25% līdz 20%.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka valdībā tiks diskutēts arī par neapliekamā minimuma paaugstināšanu un atvieglojumu palielināšanu par apgādībā esošām personām.

Dombrovskis atzina, ka par IIN likmes samazināšanu būs jādiskutē ar pašvaldībām, bet par iespējamo kompensējošo mehānismu varētu spriest nākamā gada budžeta veidošanas procesā.

IIN 2013.gada 1.janvārī iecerēts samazināt no 25% līdz 24%, bet nākamajos gados samazinājums tikšot turpināts un tas varētu būt pat straujāks - divi procentpunkti, tādējādi trīs gadu laikā IIN samazinot līdz 20%. Tāpat no nākamā gada neapliekamo minimumu plānots palielināt no 45 līdz 60 latiem. Iecerēts arī palielināt atbalstu par apgādājamajiem.

Ekonomika

Lai Eiropas Centrālā banka (ECB) varētu droši turpināt mazināt likmes, būtu jāredz skaidra tendence, ka sāk samazināties pakalpojumu cenu inflācija, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Bankas prezidents un ECB padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

Svarīgākais