Ekonomisti gada inflāciju aprīlī prognozē robežās no 2,5% līdz 2,7%

Paredzams, ka gada inflācija aprīlī Latvijā varētu būt robežās no 2,5% līdz 2,7%, prognozēja biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie ekonomisti.

"Prognozējams, ka aprīlī patēriņa cenas būs palielinājušās par 0,4% līdz 0,5% mēneša laikā. Tas nozīmē aptuveni 2,6% gada pieaugumu. Proti, cenu pieaugums gada griezumā būs ievērojami bremzējies, salīdzinot ar 3,3% martā," sacīja "Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Viņa skaidroja, ka aprīlī cenu izmaiņas virzījis cenu kāpums transportā - galvenokārt degvielas cenas, bet arī biļešu cenas reģionālajiem maršrutiem. Pārtikas cenu kāpums, visticamāk, bijis nedaudz lēnāks kā iepriekšējā mēnesī. Apģērbiem un apaviem bijis sezonāls cenu pieaugums.

Inflācija aprīlī varētu būt ap 0,5% mēneša griezumā un varētu kristies līdz 2,7% gada griezumā bāzes efekta dēļ, jo pagājušā gada aprīlī bija vērojams straujš cenu lēciens, sacīja "Nordea" bankas vecākais ekonomists Andris Strazds.

"Aprīlī salīdzinājumā ar martu cenu vidējais līmenis būs turpinājis pieaugt. Pamazām veikalu plauktos turpina ienākt jaunās kolekcijas. Cenu līmenis būs audzis arī pārtikai, lai arī starp dažādiem produktiem būs vērojamas arī cenu kritums. Liela loma ir sezonālo produktu nonākšanai pie patērētāja. Tāpat vidējo cenu līmeni aprīlī turpināja kurināt degvielas cenu pieaugums. Tai pat laikā cena par siltumenerģiju palika nemainīga. Sagaidāms, ka aprīlī mēneša inflācija uzrādīs 0,4% kāpumu, savukārt gada inflācija būs noslīdējusi līdz 2,5%," prognozēja "SEB" bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

Dānijas banka "Danske Bank" Baltijas tirgus analītiķu ziņojumā prognozē, ka inflācija aprīlī Baltijas valstīs gada griezumā palēnināsies. Latvijai banka prognozē inflāciju 2,6% apmērā, Lietuvai 3,1% apmērā, bet Igaunijai 4% apmērā.

Par patēriņa cenu pārmaiņām 2012.gada aprīlī Centrālā statistikas pārvalde ziņos ceturtdien, 10.maijā.