VID piesakās pelēkās ekonomikas darboņi

Turpinoties mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanai, Valsts ieņēmumu dienests (VID) saņēmis jaunas deklarācijas, kurās cilvēki atzinušies iepriekš ar nodokļiem neapliktos ienākumos.

Līdz 23. aprīlim iepriekš ar nodokļiem neapliktos ienākumos bija atzinušies četri cilvēki, kuru kopējais pelēkais kapitāls sasniedza 100 000 latu atzīmi. Ieņēmumu dienests, pildot valdības solīto un likumā nostiprināto, par šiem ienākumiem uzrēķināja samazināto iedzīvotāju ienākumu nodokli – 15%. Aprīļa pēdējās dienās šai četrotnei piepulcējušies vēl divi iedzīvotāji, kuru ar nodokļiem neapliekamie ienākumi pārsniedza 150 000 latu vērtību. Kopumā no šiem pelēkās ekonomikas darboņiem samazinātajā nodoklī VID iekasēs 39 300 latu. Pašlaik godprātīgie deklarācijas iesniedzēji no šīs summas valstij iemaksājuši jau 25 200 latu. Kopumā savas deklarācijas ieņēmumu dienestam iesnieguši 16 322 iedzīvotāji.

Trūkst izpratnes

VID konsultanti novērojuši, ka, saņemot gan iedzīvotāju zvanus pa VID informatīvo tālruni 1898, gan rakstiski uzdotos jautājumus, gan lasot bezmaksas seminārus VID Klientu apkalpošanas centros visā Latvijā, visvairāk jautājumu un neskaidrību no iedzīvotājiem ir par kredītsaistību atspoguļošanu, skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu atspoguļošanu un skaidras naudas uzkrājumu iemaksāšanas kārtību kredītiestādē. Savukārt jau saņemtās deklarācijas liecina, ka biežāk sastopamās kļūdas ir šādas: aizmirst norādīt deklarācijas veidu, nenorāda kopējo vērtību summu, kļūdaini norāda kopējās vērtības valūtu vai nenorāda nekustamā īpašuma veidu.

Izvērsīs kampaņu

Lai veicinātu iedzīvotājiem informācijas pieejamību un informētību par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, VID izstrādājis speciālu mājaslapu www.VIDsakumdeklaracija.lv.

Šajā lapā vienuviet ērti atrodama visa informācija, arī speciāli izstrādāts tests, ar kura palīdzību ikviens var noskaidrot, vai viņam ir vai nav jāiesniedz deklarācija, ir iespēja noskatīties video, kas sniedz vispārīgu informāciju, kam ir jāiesniedz deklarācija, tāpat šajā lapā pieejami visi nepieciešamie palīgmateriāli, tajā skaitā deklarāciju aizpildīšanas paraugi. Šeit var nosūtīt jautājumus arī speciālistiem, kuri atbildes sniegs ne ilgāk kā divu dienu laikā. Tāpat VID maijā plāno pārraidīt informatīvu video arī trīs televīzijās, izplatīt iedzīvotājiem informatīvās lapas un veikt citus informēšanas pasākumus.

Nesteidzas deklarēties

Pēc VID pasūtījuma Latvijas fakti aprīlī veikuši iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu iedzīvotāju informētību par mantiskā stāvokļa deklarēšanu. Aptaujājot respondentus vecumā no 15 līdz 75 gadiem, secināts, ka vairākums – 83% – aptaujāto ir dzirdējuši, ka līdz 2012. gada 1. jūnijam ir jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācija. No tiem, kuri ir dzirdējuši par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, tikai 5% iedzīvotāju nezina, vai viņiem ir vai nav jāiesniedz deklarācija. Pilnīgi pārliecināti par to, ir vai nav jāsniedz deklarācija, ir apmēram 20% aptaujāto respondentu, kuri savās atbildēs norādīja šķietamas atbildes, proti, «šķiet, ka deklarācija būs jāiesniedz», vai «šķiet, ka deklarācija nebūs jāiesniedz». Tiem iedzīvotājiem, kuri nezina vai nav pārliecināti, vai viņiem ir jāiesniedz deklarācija, aptaujā tika lūgts sniegt atbildi uz jautājumu – «vai esat mēģinājis iegūt papildu informāciju, lai noskaidrotu, vai jums ir jāsniedz deklarācija?». Lielākā daļa šo iedzīvotāju – 45,1% – uz šo jautājumu atbildēja, ka informāciju vēl nav meklējuši, to darīs vēlāk, jo vēl ir laiks, lai to izdarītu.

Svarīgākais