Ministrs: PVN samazināšana par procenta punktu inflāciju mazinās par 0,5 procenta punktiem

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana par vienu procenta punktu parasti samazina inflāciju par 0,8 procenta punktiem, bet Latvijas gadījumā samazinājums varētu būt ap 0,5 procenta punktiem, intervijā laikrakstam "Telegraf" saka finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija rosina no šā gada 1.jūlija PVN samazināt no 22% līdz 21%, bet iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) no nākamā gada 1.janvāra - no 25% līdz 24%.

Intervijā laikrakstam "Telegraf" Vilks atzīst, ka Latvijā nevar būt PVN 22% apmērā, kamēr Lietuvā un Igaunijā PVN likme ir attiecīgi 21% un 20%. Vilks domā, ka pēc gada Latvijā varētu samazināt arī pazeminātās PVN likmes, kas patlaban ir 12%. Kaimiņvalstīs pazeminātā PVN likme ir attiecīgi 5% un 9%.

Tomēr pats būtiskākais būs darbaspēka nodokļa samazināšana, uzsver Vilks. Koncepcija paredz, ka, trīs gadu laikā samazinot IIN likmi, nodokļa likme sasniegs 20%. Tās ir vēsturiski zemākā likme Latvijā, uzsver finanšu ministrs.

Ir arī ideja samazināt sociālās apdrošināšanas iemaksas, stāsta Vilks, gan atzīstot, kas šis jautājums ir daudz sarežģītāks - ja vispārējā budžeta deficīts ātri sarūk, tad sociālajā budžetā deficīta samazināšana ir daudz lēnāka. Tāpēc sociālo iemaksu samazināšana pagaidām ir sarežģītāka. Tomēr Vilks pieļauj, ka arī to varētu izdarīt tuvākajā perspektīvā.

Svarīgākais