"Latvenergo" Visaginas AES projektā saskata iespēju tirgū piedāvāt lētāku elektrību

Uzņēmums "Latvenergo" Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā saskata iespēju tirgū piedāvāt elektrību, kuru garantēti varēs pārdot biržā un tādējādi pelnīt.

Par to liecina "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja Āra Žīgura teiktais šodien konferencē par Latvijas uzņēmēju iespējām piedalīties kompānijas "Hitachi" iepirkumos un Visaginas AES projektā.

Viņš skaidroja, ka "Latvenergo" vēlas ražot elektroenerģiju un būt tirgū, taču tad ir jābūt jaudām, kas ļauj saražot elektrību par zemāku cenu nekā biržā, lai to garantēti varētu pārdot.

Žīgurs atzina: "Jāsaka atklāti, ka ar tiem ražošanas avotiem, kas ir portfelī, saražot lētu elektroenerģiju nevarēs." Vēlāk viņš paskaidroja, ka runa ir par potenciālo projektu portfeli, kas patlaban "guļ plauktā", piemēram, biomasas un vēja enerģijas jomā. "Ja paskatos uz projektu portfeli, neredzu neko izdevīgāku," piebilda energokompānijas vadītājs.

No šī viedokļa "Latvenergo" skatās uz Visaginas AES projektu kā uz lielisku iespēju piedalīties ražošanas avotu izbūvē, kura saražotā enerģija spēs konkurēt, ko garantēti varēs pārdot un līdz ar to pelnīt.

Viņš atgādināja, ka "Latvenergo" stratēģiskais mērķis nākamajos 5-7 gados ir nodrošināt vienu trešdaļu Baltijas tirgus, kas nozīmē, ka ne visa saražotā elektroenerģija tiks pārdota Latvijas patērētājiem.

Žīgurs arī uzsvēra, ka Baltijas jūras reģionā pamazām attīstās vienots elektroenerģijas tirgus, top arvien jauni savienojumi. Pēc viņa vārdiem, Latvija veic pēdējos otas vilcienus savā mājasdarbā, lai varētu pievienoties "Nord Pool Spot" biržai, un sagaidāms, ka tas notiks šajā kalendārajā gadā.

Pēc "Visagino atomine elektrine" ģenerāldirektora Rimanta Vaitkus teiktā, AES saražoto elektrību katrs akcionārs pats varēs vai nu izmantot savām vajadzībām, vai arī pārdot tālāk.