Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Krievijas tiesa noraidījusi prasību pret "Citadeli" un "Parex banku"

Krievijas tiesa noraidījusi prasību pret banku "Citadele" un "Parex banku" par 11,2 miljonu latu piedziņu, raksta laikraksts "Dienas Bizness".

"Citadeles" un "Parex bankas" pārstāvji uzskata, ka tiesvedība Krievijā tiek veikta, mēģinot apiet Latvijas tiesu sistēmu, un prasība pret bankām iesniegta nepamatoti.

Pagājušā gada sākumā Krievijas kompānija "Olimpija" no kādreizējā bankas īpašnieka Valērija Kargina pārņēma parāda prasības pret "Parex banku" 11,2 miljonu latu apmērā, tomēr šos līdzekļus atgūt nav izdevies, tādēļ uzņēmums vairākas reizes vērsies Krievijas tiesās.

Ņemot vērā, ka ne "Parex banka", ne "Citadele" Krievijā nav darbojušās, prasības noraidītas, turklāt bankas apgalvo, ka Karginam nebija tiesību cedēt prasības Krievijas kompānijai, jo līdzekļi tika arestēti, valstij pārņemot "Parex banku". Prasība pārsūdzēta un nonākusi līdz Krievijas Augstākajai arbitrāžas tiesai, jo uzņēmums uzskata, ka "Parex banka" pārkāpusi godīgas uzņēmējdarbības praksi, reorganizācijas laikā pārvietojot savus likvīdos aktīvus uz jaundibināto "Citadeli", bet debitoru parādus un nelikvīdos aktīvus atstājot "Parex bankā".

Tāpat Latvijas kredītiestādes tiek apsūdzētas Krievijas likumu apiešanā, sniedzot banku pakalpojumus ar kompāniju "Parex Asset Management" un "Citadele Asset Management" starpniecību, nevis atverot filiāles vai pārstāvniecības, kā to prasa likums. Arī šos pārmetumus bankas noraida, skaidrojot, ka kompānijas Krievijā izveidotas analītiskiem, pētnieciskiem un informatīviem mērķiem un banku pakalpojumus tās šajā valstī nav sniegušas.

Gan "Parex bankas", gan "Citadeles" pārstāvji Krievijas uzņēmuma prasību neatzīst un uzskata, ka, jau cedējot prasības, pārkāpts tiesas lēmums. "Kargins, zinot, ka viņam nav tiesību prasīt "Parex bankai" izmaksāt šos naudas līdzekļus, kā arī to, ka Latvijā viņam nav izredžu saņemt sev labvēlīgu tiesas lēmumu, mēģina to izdarīt citas valsts teritorijā (Krievijā), uz kuru strīds neattiecas," uzskata "Parex bankas" pārstāvji. Tādējādi viņš pārkāpj spēkā esošo tiesas lēmumu par prasības nodrošināšanu.

Savukārt "Citadeles" pārstāvji uzsver, ka bankai šajā gadījumā nav nekāda sakara ne ar Karginu, ne ar minēto Krievijas uzņēmumu, tādēļ strīdam to nevajadzētu skart.

"Nolūks ir strīda izšķiršanu nepamatoti nodot citas valsts, šajā gadījumā - Krievijas, tiesai. Mēģinājums apiet Latvijas tiesu iestāžu likumīgo kompetenci visdrīzāk ir saistīts ar prasības nepamatotību un līdz ar to - nespēju panākt sev labvēlīgu spriedumu Latvijā. Savukārt informācijas izplatīšana par "Citadele bankas" it kā nelikumīgo darbību Krievijas teritorijā, iespējams, ir mūsu oponentu iniciēta ar mērķi ietekmēt tiesvedības gaitu," skaidro "Citadeles" pārstāvji.