"Laima" sākusi ražot konfektes un cepumus no Baltkrievijā iepirkta cukura

Saldumu ražotāja AS "Laima" vadības uzņēmums "NP Foods" realizējis pirmo 3,2 tonnu apjoma eksporta partiju uz Kaļiņingradu ar saldumu produkciju - šokolādes konfektēm "Asorti" un cepumiem -, kas izgatavota no Baltkrievijā iepirkta cukura.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis, līdz šim cukurs tika iepirkts Eiropas Savienībā (ES), tomēr pieaugošās cenas dēļ uzņēmums pieņēmis lēmumu mainīt piegādātāju.

""NP Foods" grupas uzņēmumi jau pērn eksportu uz Kaļiņingradas apgabalu palielināja par 5%. Tomēr izvērst eksporta darbību traucē konkurētspējas samazinājums, ko rada dārgais ES zonā pirktais cukurs. Gada sākumā Zemkopības ministrijā prezentējām eksporta palielināšanas iespējas ārpus ES. Kopdarbībā izstrādājām uzskaites un kontroles mehānismus un saņēmām atļauju iepirkt cukuru arī ārpus ES. Patlaban iepirktas pirmās 40 tonnas cukura no Baltkrievijas," sacīja Gulbis, gan atturoties precizēt šī cukura cenu.

Savukārt uzņēmuma eksporta direktore Ieva Jonsone sacīja, ka karameles kā testa produkcija nosūtītas arī uz Uzbekistānu un Azerbaidžānu. Tā kā karamelēs ir lielāks cukura īpatsvars, līdz šim šajos tirgos dārgā cukura dēļ konkurēt bija neiespējami.

"Testam nosūtīta klasisko karameļu "Bārbele", Piparmētra", "Starts" un "Teātris" produkcija. Fragmentāri karameles eksportējām uz Azerbaidžānu arī līdz šim, bet Uzbekistāna būs jauns tirgus. Uzņēmums plāno karameļu produkciju piedāvāt arī Ķīnas tirgum. Potenciāls balstās arī tradīcijā - šajās valstīs jaunlaulātajiem jādāvina karameles, veidojot saldo ceļu kopdzīvei. Šī tradīcija sakņojas tautu vēsturē un tiek rūpīgi kopta, tā veidojot arī papildu pieprasījumu tirgū," sacīja Jonsone.

Kopumā "NP Foods" produkcija tiek eksportēta uz 27 pasaules valstīm. Eksporta īpatsvars ir 42% no kopējās saražotās produkcijas apjoma. 2011.gadā kopumā eksporta pieaugums bija 25%, uz ES valstīm - 48%.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija, "Laima" 2010.gadā strādāja ar 17,97 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 20,7% mazāk nekā 2009.gadā, kad uzņēmums apgrozīja 22,68 miljonus latu.

Savukārt "Laimas" peļņa 2010.gadā bijusi 58 615 lati salīdzinājumā ar 1,6 miljonu latu zaudējumiem 2009.gadā.

Pagājušā gada finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

Kā ziņots, "Laima" ir viens no lielākajiem šokolādes un saldumu ražotājiem Baltijā. Par AS "Laima" lielāko īpašnieku 2010.gadā pastarpināti kļuvusi Latvijas uzņēmējiem piederošā AS "Nordic Partners", kura iegādājusies 51% kapitāldaļu starptautiskajā "Nordic Partners Limited" holdingā.