Finanšu ministrija līdz aprīļa beigām izvērtēs iespējamo patēriņa nodokļu mazināšanu

Finanšu ministrija (FM) savu izvērtējumu par iespējamo patēriņa nodokļu mazināšanu gatavo uz aprīļa beigās - 27.aprīlī - plānoto Reformu vadības grupas sēdi, informē FM Komunikācijas departamenta vadītāja vietniece Agnese Beļkeviča.

Kā ziņots, ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) iepriekš intervijā Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumam "900 sekundes" atzina, ka patēriņa nodokļus varētu mazināt jau šogad.

Savukārt, FM pārstāve norādīja, ka šā gada nodokļu, tostarp pievienotās vērtības nodokļa (PVN), ieņēmumu rezultāti un prognozes šim un turpmākajiem gadiem liecina par to, ka ieņēmumu plāns tiks pārpildīts, radot fiskālo iespēju realizēt papildus ieņēmumu vai izdevumu pasākumus.

FM šobrīd vērtē PVN pamatlikmes samazināšanu, kuras mērķis būtu tuvināt netiešo nodokļu likmes ar kaimiņvalstīm, kas varētu sekmēt atsevišķu jomu, piemēram, Latvijas pakalpojumu sektora reģionālo konkurētspēju un mazināt pasaules cenu kāpuma izraisīto inflācijas spiedienu uz mazāk turīgiem iedzīvotājiem.

Šis pasākums noteikti ir vērtējams kontekstā ar valdības apņemšanos mazināt darbaspēka nodokļus, pie kā FM jau patlaban strādā, lai no 2013.gada iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) samazinātu līdz 24%, kā arī palielinātu neapliekamo minimumu, kā arī sasniegt budžeta deficīta samazināšanas mērķus un ministriju pieprasīto papildus finansējumu.

Pilnā apmērā un vienlaicīgi visi šie pasākumi nav realizējami, tāpēc valdībai ir jāizšķiras un jānosaka prioritātes, jo, samazinot nodokļu likmes, attiecīgi samazinātos budžeta ieņēmumi, kas apgrūtinātu papildu finansējuma piešķiršanu nozaru ministrijām, papildināja FM pārstāve.

Kā ziņots, premjers pauda pārliecību, ka, ja tiks izlemts patēriņa nodokļus mazināt, tad tas jādara jau šogad, un nebūtu jāgaida nākamais gads.

Viņš arī informēja, ka nākamgad netiek plānots nodokļus paaugstināt, bet gan palielināt neapliekamo minimumu un samazināt darbaspēka nodokļus.

Kā ziņots, no nākamā gada sākuma varētu tiks samazināts iedzīvotāju ienākumu nodoklis par vienu procentpunktu - līdz 24% likmei, kā arī palielināts neapliekamais minimums, žurnālistiem pastāstīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Vilks norādīja, ka valdība sāks 2012.gada valsts budžeta veidošanas pirmo posmu, trīs gadu griezumā vērtējot iespējamos budžeta bāzes izdevumus. "Mums ir jāvienojas par izejas datiem. Redzēsim, cik varēs akceptēt ministriju papildus pieprasījumus," teica ministrs.

Finanšu ministrs norādīja, ka vasarā varēs skatīties kopējo situāciju ekonomikā un budžetā, kā arī vērtēt iekšējos un ārējos faktorus. Tad arī varēšot konkrēti spriest, par cik var palielināt budžeta izdevumus un par cik samazināt darbaspēka nodokļus.