"Rīgas miesnieks" lielveikaliem "Prisma" piegādā lētu Dānijas izcelsmes cūkgaļu

Latvijas lielākais gaļas pārstrādes uzņēmums AS "Rīgas miesnieks" lielveikaliem "Prisma" piegādā salīdzinoši lētu Dānijas izcelsmes cūkgaļu, raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Laikraksta novērojumi liecina, ka pirms Lieldienām lielveikalā "Prisma", kas atrodas tirdzniecības centrā "Domina", bija izveidojusies gara rinda pie svaigās gaļas tirdzniecības stenda un pircēji steidza iegādāt lētu cūkgaļas kakla karbonādi.

Produkcijas marķējums liecināja, ka gaļu izplata "Rīgas miesnieks", bet tās izcelsmes vieta ir Dānija. Cūkgaļas cena bija 2,19 lati kilogramā, kamēr vietējie zemnieki piedāvā šādu produkciju par 3,80 latiem kilogramā.

Šī lētā Dānijas izcelsmes cūkgaļa tika realizēta arī lielveikalā "Prisma" tirdzniecības centrā "Riga Plaza".

Skaidrojot cūkgaļas salīdzinoši mazās cenas iemeslus, "Rīgas miesnieka" mārketinga direktore Juliāna Juškēviča sacīja, ka plaukta jeb veikala cenu produktiem nosaka veikals, ņemot vērā savu cenu veidošanas politiku, attīstības stratēģiju un mārketinga plānus.

"Latvijā ne vienmēr ir iespējams dabūt nepieciešamo gaļas apjomu, tāpēc, lai nodrošinātu savus klientus - veikalu ķēdes - ar kvalitatīvu gaļu pēc viņu pieprasījuma, "Rīgas miesnieks" iepērk gaļu arī ārpus Latvijas, ar savu vārdu uz iepakojuma apliecinot produkcijas kvalitāti. Mēs izvēlamies tikai tos piegādātājus, kuri ir spējīgi nodrošināt produkciju, atbilstošu mūsu augstās kvalitātes prasībām," skaidro gaļas pārstrādes kompānijas pārstāve, piebilstot, ka uz uzņēmuma produkcijas etiķetēm vienmēr norādīta nepieciešamā informācija par produkta izcelsmi un sastāvu.

Pašmāju cūkgaļas ražotāji dažādi vērtē šo gadījumu. Lielākā cūku audzēšanas kompleksa Latvijā "Miķelāni" īpašnieka AS "Jēkabpils labība" valdes priekšsēdētājs Varis Sīmanis pieļauj, ka dāņu cūkgaļa tiek realizēta Latvijā, jo pēc Krievijas tirgus aizvēršanas šo preci nav, kur likt. Turklāt dāņi varot atļauties tirgot šo gaļu zem pašizmaksas, jo vairākkārt augstāku tiešmaksājumu dēļ viņiem zaudējumu nebūšot, taču pašmāju ražotāji to nevar atļauties, jo Latvijā tiešmaksājumi ir viszemākie Eiropā.

Sīmanis neprognozē, cik ilgi var šāda tendence turpināties, jo nav zināms, cik ilgi būs slēgts Krievijas tirgus.

SIA "Ulbroka" valdes priekšsēdētājs Aivars Kokts attiecās komentēt dāņu cūkgaļas zemo cenu, sakot, ka viņš nezina, vai tas ir dārgi vai lēti. "Ulbrokas" vadītājs atzina, ka Krievijas tirgus slēgšana Latvijas tirgu nav ietekmējusi, jo gaļas cenas nav mainījušās. Savukārt Eiropas tirgū cūkgaļai cena ir pieaugusi vidēji par 5-7 eirocentiem (3,5-4,9 santīmiem) par kilogramu.

Kāds ražotājs, kurš nevēlējās publiskot savu vārdu, atzina, ka nav saprotama Dānijas izcelsmes cūkgaļas zemā cena, jo jāņem vērā gan pašizmaksa, gan transportēšanas izmaksas.

Jau ziņots, ka Krievija no 20.marta aizliegusi dzīvu mājlopu, tostarp cūku, eksportu no Eiropas Savienības, jo vairākās Eiropas Savienības valstīs liellopiem tika konstatēts Šmalenbergas vīruss. Tiesa gan, cūkas šis vīruss nav skāris. Pagaidām nav zināms, kad Krievija atcels savu lēmumu.

Ekonomika

Koalīcija vienojusies uz nenoteiktu laiku saglabāt samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, pirmdien pēc valdību veidojošās partiju sanāksmes pauda zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).