Parex banku pārdos pa daļām

Parex bankas prezidents Nils Melngailis vakar atzina, ka neesot interesentu pirkt banku kopumā.

N. Melngailis droši vien daļēji atstāstīja to, ko valdība runājusi par banku aiz slēgtām durvīm. Valdības vārdu krājumā bijis vārds "restrukturizācija", kas nozīmētu bankas sadalīšanu "nosacīti labajā un sliktajā daļā". Parex "sliktā" daļa veidojot aptuveni 1/3 daļu no bankas aktīviem. Tas nav pārsteigums, zinot to, ka valsts ir ieplūdinājusi bankā gandrīz miljardu latu, kas arī atbilst trešdaļai no bankas atskaitēs uzrādītajiem aktīviem pagājušogad ap šo pašu laiku. Ar šādām atskaitēm banka spēja apmierināt auditoru un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas prasības, bet ne klientus, kuri gāja uz banku pēc savas naudas. Ivara Godmaņa valdība sagādāja viņiem Latvijas nodokļu maksātāju naudu.

Gada laikā nav izdarīts nekas, lai noskaidrotu, vai Parex bankas īpašnieki un vadītāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis šo miljardu fiktīvos aktīvos ir ieguldījuši apzināti vai arī ieguldījuši savu klientu naudu vērtspapīros u. c. īpašumos, nezinot to patieso vērtību, t. i., vērtības trūkumu. Nav risināts jautājums par viņu ļaunprātību vai nolaidību. Tas pats attiecas uz Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, kas nespēja ne laikus pamanīt, ne apturēt latu miljarda pazušanu no bankas.

Pēc N. Melngaiļa teiktā, Parex "sliktā banka" varētu tikt nosaukta par fondu, kurā nodalītu problemātiskos kredītus ar tos nodrošinājušajām ķīlām, kā arī tās jomas, kas nav bankas bizness. Arī šādam fondam varbūt varētu piesaistīt investorus. Savukārt atlikusī banka sāktu uzrādīt peļņu, un to varētu pārdot. Par vienu no iespējamiem pircējiem neoficiāli tiek uzskatīta somu Nordea banka.

Meklēt pircējus Parex bankai valdība ir pilnvarojusi starptautisku konsultantu uzņēmumu Nomura International, kas piestāda Latvijai simtiem tūkstošu latu rēķinus, bet ne reālus bankas pircējus. Tagad nolīgti nākamie konsultanti, kas konsultējuši varbūt arī par valdības attiecībām ar iepriekšējiem konsultantiem utt. – esošā valdība veiksmīgi turpina bijušās valdības politiku ar naudas pazaudēšanu aiz Parex bankas izkārtnes.

Svarīgākais