Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Nespēj sadalīt Parex parādus

Valsts un bijušie Parex bankas īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis iniciē aizvien jaunus tiesas procesus, kuros jādala nauda un atbildība par naudas trūkumu Parex atstātajā mantojumā.

Rīt Rīgas apgabaltiesa pasludinās savu spriedumu par Parex bankas prasību atcelt līgumu, ar kuru bankas bijušais līdzīpašnieks Valērijs Kargins uzdāvinājis savam dēlam Remam savu depozītu bankā; analoģiska tiesāšanās Rīgas apgabaltiesā notiek arī starp banku un otru tās bijušo līdzīpašnieku V. Krasovicki. Uz depozītu pretendē arī kāda Krievijas firma, kas sakās atpirkusi dāvinājumu un cenšas tikt pie naudas ar Krievijas tiesu instanču palīdzību. Latvija savukārt demonstrē savu spēku, turpinot kriminālprocesu par šīs naudas izkrāpšanas mēģinājumu. R. Kargins ir iepīts vēl vienā kriminālprocesā it kā par zemes piesavināšanos Kombuļu pagastā Latgalē.

Bankas īpašniekiem piederējušos depozītus Parex banka prasīja apķīlāt kā nodrošinājumu bankas prasībai atlīdzināt bankai zaudējumus, kas esot radušies tās bijušo īpašnieku un vienlaikus tiešo vadītāju dēļ. Zaudējumi ir patiešām vareni – banka tika pārņemta 2008. gada 8. novembrī ar 3,3 miljardu aktīviem, no kuriem pēc sadalīšanas starp Parex banku un banku Citadele nav palicis miljards. Daļa aktīvu dzēsti kopā ar pasīviem, bet tik un tā paliek varbūt 300 – 500 miljonu latu iztrūkums, ko aktīvi nenosegs. Banka ir palielinājusi prasījumu summu pret V. Karginu un V. Krasovicki, bet arī viņi vērsušies tiesā pret valsti Finanšu ministrijas, Parex bankas u.c. ar bankas nacionalizāciju saistītu organizāciju personā. Viņu advokāts Uģis Grūbe prasību raksturo arī tēlaini. Viņaprāt, kompensāciju par nemākulību nacionalizēta īpašuma apsaimniekošanā neesot prasījuši «pat boļševiki, vienīgi ir zināms, ka cita vara pieprasīja samaksāt par lodi» (ir vairāki nostāsti, kas varētu būt «cita vara»). Mazāk tēlaini sakot, strīds ir par to, cik ticama bija bankas bilance tās nacionalizācijas brīdī. Tad tika teikts, ka aktīvi sedz pasīvus un valsts dabūs atpakaļ visu aizdevumu bankai, kad tā pakāpeniski realizēs aktīvus. Tagad šķiet, ka vēl neatdotie 769 miljoni latu pilnā apmērā atdoti netiks.